Aproximativ 70% dintre femeile care au decis sa se supuna unei duble mastectomii, dupa ce au fost diagnosticate cu cancer la un singur san, prezinta totusi un risc extrem de scazut de a dezvolta o tumoare la sanul sanatos, se arata intr-un studiu american publicat miercuri.

"Cel mai probabil, ceea ce le determina pe femei sa recurga la mastectomia profilactica este teama de recidiva a cancerului, dar acest lucru este absurd, deoarece faptul de a extirpa sanul sanatos nu reduce deloc riscul de recidiva a tumorii in sanul afectat de cancer", a precizat Sarah Hawley, profesor de medicina interna la Centrul de oncologie al Universitatii din Michigan, care a efectuat studiul.

Femeile care au avut in familie cazuri de cancer mamar sau ovarian si care sunt purtatoare ale mutatiilor genetice BRCA1 sau BRCA2 ar putea primi recomandarea sa extirpe si sanul sanatos, deoarece riscul de a se imbolnavi de cancer este foarte ridicat.

Dar acest grup nu reprezinta decat 10% din totalul femeilor diagnosticate cu cancer la san. Celelalte femei au un risc extrem de redus de a se imbolnavi de cancer la celalalt san.

Cazul cel mai cunoscut de dubla mastectomie profilactica este cel al actritei Angelina Jolie, care a motivat operatia din 2013 prin faptul ca are un risc de 87% de a se imbolnavi de cancer mamar si de 50% de a contracta cancer ovarian, intrucat este purtatoare a genei BRCA1. De asemenea, mama Angelinei Jolie a murit la varsta de 56 de ani, din cauza unui cancer ovarian.

"Pentru femeile fara istoric familial de cancer mamar sau fara predispozitie genetica, probabil nu se recomanda extirparea sanului care nu este bolnav", a afirmat Sarah Hawley, al carei studiu a fost publicat in Journal of the American Medical Assocation (JAMA) Surgery.

Studiul, efectuat pe un grup de 1.447 de femei, cu varsta medie de 59 de ani, tratate pentru cancer mamar, care nu a mai recidivat, arata ca, in randul pacientelor care au suferit o dubla mastectomie, aproape 70% nu prezentau niciun istoric familial al acestei boli si fusesera testate negativ pentru mutatiile genelor BRCA1 si BRCA2.

Citeste si:
Prințul Harry și Meghan Markle după ce au aflat că prințesa de...
Prințul Harry și Meghan...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.