Trei astronauti de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) - un japonez, un american si un rus - au revenit miercuri pe Terra, dupa ce au petrecut pe orbita mai mult de sase luni, a anuntat NASA.

Rusul Mihail Tiurin, americanul Rick Mastracchio si japonezul Koichi Wakata, fostul comandant al ISS, plecati de pe Terra cu torta olimpica, au aterizat la ora prevazuta, la 01.59 GMT, in stepele din Kazahstan, la bordul unei capsule rusesti Soyuz.

Aterizarea a avut loc sub un cer senin, la o distanta de 100 de kilometri de orasul cel mai apropiat, Djerskazan.

La iesirea din capsula Soyuz TMA-11M, aceeasi care i-a dus la bordul ISS la inceputul lunii noiembrie, cei trei astronauti au trecut printr-o examinare medicala, inainte de a-si contacta rudele prin telefon, potrivit imaginilor difuzate in direct de televiziunea rusa.

Mihail Tiurin, Koichi Wakata si Rick Mastracchio au parasit Terra pe 7 noiembrie, pentru a petrece 188 de zile in spatiu, luand cu ei torta olimpica a Jocurilor de iarna, care a avut loc din 7 pana pe 24 februarie la Soci, in Rusia.

Ei i-au lasat la bordul ISS pe rusii Aleksandr Skvortov si Oleg Artemiev si pe astronautul american Steven Swanson, carora li se vor alatura, pe 28 mai, germanul Alexandre Gerst, americanul Reid Wiseman si rusul Max Suraiev. Marti seara, astronautul Koichi Wakata, devenit in martie primul comandant japonez al ISS, a predat comanda statiei americanului Steven Swanson, in cadrul unei ceremonii.

In timpul misiunii sale, astronautul nipon a putut sa discute cu un micut robot umanoid, Kirobo, iar discutia lor a reprezentat o premiera mondiala.

El a contribuit, totodata, in aprilie, la conectarea capsulei Dragon a companiei SpaceX, alaturi de Rick Mastracchio. Acesta din urma, cu o zi inainte de Craciun, a efectuat o iesire in spatiu pentru a repara o pana de pe ISS.

Al treilea coechipier al lor, rusul Mihail Tiurin, in varsta de 54 de ani, a acumulat, cu ocazia acestei misiuni pe ISS - a treia din cariera sa - un numar de 528 de zile petrecute in spatiu, reprezentand mai mult de un an si jumatate pe orbita.

Citeste si:
Renovarea inteligentă! Alegerea iluminatului potrivit pentru un...
Renovarea inteligentă!...

Criza ucraineana, care a generat tensiuni intre rusi si occidentali, ar putea avea repercusiuni asupra acestui avanpost si laborator plasat pe orbita in 1998 care a costat in total 100 miliarde de dolari.

Rusia a anuntat marti ca nu intentioneaza sa prelungeasca exploatarea Statiei Spatiale Internationale (ISS) dincolo de anul 2020, asa cum ar dori americanii.

"Prevedem ca vom avea nevoie de ISS pana in 2020", a declarat marti vicepremierul rus Dmitri Rogozin, renumit pentru retorica lui antioccidentala.

"Dupa 2020, am dori sa reorientam aceste mijloace financiare spre alte proiecte spatiale care au un viitor mai promitator", a continuat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.