Academicianul Laurentiu M. Popescu, care a descoperit in 2005 telocitele, a declarat, marti, ca acestea ar putea fi folosite si in regenerarea hepatica, dupa ce studii anterioare au aratat ca au un rol in refacerea muschiului cardiac dupa infarct.

"Am putea spune ca, in ultima perioada, cel mai important pas facut in studiul telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule in ficatul uman si rolul lor in regenerarea hepatica, in contextul in care ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenereaza cu adevarat", a declarat, marti, Laurentiu M. Popescu, directorul general al Institutului National de Patologie "Victor Babes"
si academicianul care a descoperit aceste celule in 2005, impreuna cu echipa sa de cercetatori de la institut.

In ceea ce priveste infarctul de miocard, cauza majora a deceselor din intreaga lume, s-a demonstrat recent ca telocitele joaca un rol important in regenerarea muschiului cardiac dupa infarct. Mai mult, au fost gasite telocite si in valvele cardiace, ceea ce este extrem de important pentru industria de producere a valvelor cardiace artificiale, a mai spus Laurentiu M. Popescu, in cadrul unei conferinte organizate la Institutul "Victor Babes".

O alta noutate in cercetarea medicala a telocitelor este data de scaderea sau chiar disparitia acestora in cazul anumitor boli, printre care sclerodermia, scleroza multipla sau psoriazisul.

De asemenea, numarul telocitelor din inima scade odata cu varsta, de patru sau cinci ori, la adultul in varsta fata de copil, au mai aratat cercetatorii de la Institutul "Victor Babes".

Recent, ei au demarat si o analiza a genelor cromozomiale din telocite, urmare a unui studiu amplu realizat impreuna cu cercetatorii chinezi.

"Impreuna cu cercetatorii chinezi s-a facut analiza a aproximativ 4.000 de proteine din telocite si o analiza a genelor cromozomiale din telocite. Deocamdata sunt in curs de publicare rezultatele asupra cromozomilor de la 1 la 5, din cei 23 de cromozomi ai unei celule", a precizat academicianul Laurentiu M. Popescu.

Citeste si:
Cauza morții Rebecăi, fetita care a trecut printr-un transplant de...
Cauza decesului Rebecăi,...

Un proiect romano-chinez de cercetare a rolului telocitelor in tratamentul afectiunilor pulmonare a primit, in octombrie anul trecut, o finantare de 5 milioane de yuani (peste 596.000 de euro) in urma castigarii unei competitii in China, fiind coordonat de academicianul Laurentiu M. Popescu si un profesor chinez.

Noile descoperiri in studiul telocitelor au fost realizate de echipa de cercetatori de la Institutul "Victor Babes", condusa de Laurentiu M. Popescu, in stransa cooperare cu cercetatori din Germania, China, Italia, Belgia, Polonia, Spania sau SUA.

In ultimele luni, Institutul National de Patologie "Victor Babes" din Bucuresti a primit sprijin de la Ministerul Educatiei pentru dezvoltarea si modernizarea infrastructurii prin proiectul "Modernizarea infrastructurii INCD Victor Babes pentru cercetare avansata in medicina celulara si moleculara-CAMED", ce se va derula pe o perioada de 18 luni si a carui valoare este de peste 43,2 milioane lei. Proiectul este finantat din fonduri structurale prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", a precizat directorul pentru invatamantul superior din Ministerul Educatiei, Ioan Groza.

Citeste si:
URBAN re:Fresh - Regenerarea urbană ca generator de venituri
URBAN re:Fresh - Regenerarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.