Vanturile care bat in aceasta perioada in zona Oceanului Antarctic sunt cele mai puternice din ultimul mileniu, fiind alimentate de incalzirea globala si de cresterea concentratiei de dioxid de carbon in atmosfera, au dezvaluit luni oamenii de stiinta.

Vanturile din Oceanul Antarctic, printre care se numara celebrele "Roaring Forties", care au ingrozit generatii intregi de marinari experimentati, sunt "astazi mai puternice ca oricand in ultimii 1.000 de ani", precizeaza studiul realizat de Australian National University (ANU).

"Cresterea in intensitate a acestor vanturi a fost deosebit de clara pe parcursul ultimilor 70 de ani si, combinand observatiile noastre cu modelele climatice, putem sa asociem in mod clar acest fenomen cu cresterea concentratiei gazelor cu efect de sera", afirma Nerilie Abram, coordonatoarea acestui studiu ce a fost publicat in revista Nature Climate Change.

Vanturile din vest, care evita coastele Antarcticii, ocolindu-le, aduc tot mai mult aer rece pe masura ce cresc in intensitate, privand Australia - insula-continent care se confrunta cu o crestere constanta a temperaturilor, a secetei si a incendiilor - de pretioasele ploi.

"Antarctica sfideaza tendinta. Toate celelalte continente se incalzesc, iar Arctica este acela care se incalzeste cel mai repede", a precizat Nerilie Abram.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au prelevat mostre de gheata din Antarctica, au analizat inelele de crestere ale arborilor din America de Sud si au analizat evolutia apelor lacustre de pe acest continent. Datele au fost apoi analizate de super-computerul Raijin de la ANU.

Evolutia climatica este totusi una plina de contraste in Antarctica, fiind rezultatul unor influente complexe, generate de vanturi si de curentii oceanici. In timp ce centrul Antarcticii ramane rece, vanturile de vest incalzesc peninsula intr-un ritm ingrijorator, bulversand ecosistemul local prin scaderea considerabila a populatiilor de pinguini Adelie.

Activitatea umana este in principal vinovata de aceste modificari climatice, explica Steven Phipps, cercetator la University of New South Wales-Kensington Campus. Incepand din anii 1970, situatia a fost agravata de marirea gaurii din stratul de ozon din atmosfera, din cauza cloroflurocarburilor (CTC) folosite in industrie.

Citeste si:
După 25 de zile în mijlocul oceanului, s-au trezit în plină...
După 25 de zile în mijlocul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.