Incredibil 4 Mai 2014 12:34
Spermatozoizi in etape timpurii de dezvoltare au fost creati din pielea barbatilor infertili, in urma unor experimente de laborator ale cercetatorilor americani.

Niciunul dintre barbatii care au participat la experiment nu producea suficienta sperma in vederea procrearii, iar oamenii de stiinta considera ca, in viitor, noua tehnologie ar putea duce la tratarea barbatilor cu probleme de infertilitate.

"Rezultatele noastre sunt primele care ofera un model experimental pentru studierea dezvoltarii spermei. Prin urmare, exista potential pentru aplicarea terapiilor celulare in clinici, de exemplu, astfel incat sa putem crea un numar tot mai mare de spermatozoizi cat mai viabili in laborator", a declarat Reijo Pera, coordonatorul cercetarii, de la Institutul de medicina regenerativa si de biologia celulelor-susa de la Universitatea din Stanford.

Infertilitatea afecteaza intre 10 si 15% dintre cupluri, iar cauzele genetice prevaleaza, in mod surprinzator, in randul barbatilor.

Defectul genetic cel mai frecvent este pierderea spontana a genelor-cheie ale cromozomului masculin Y, fara ca oamenii de stiinta sa fi descoperit pana acum, la nivel molecular, cauza acestui fenomen.

ADN-ul cromozomului Y al celor trei barbati infertili care au participat la experiment avea portiuni lipsa, fenomen care reduce sau inhiba complet productia de sperma.

Celulele tesutului conjunctiv fibroplastic din mostrele de piele prelevate de la acesti barbati au fost modificate cu ajutorul ingineriei genetice, astfel incat sa se transforme in celule-susa pluripotente induse (CPI).

Acestea sunt celule adulte, al caror "ceas" de dezvoltare a fost dat inapoi, astfel incat sa adopte proprietatile celulelor-susa embrionare, inclusiv abilitatea de a se transforma, teoretic, in orice tip de tesut al organismului.

Citeste si:
Cei care au murit în incendiul de la Neamț nu pot fi indentificați...
Persoanele care au murit în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.