Incredibil 3 Mai 2014 10:40
NASA a prezentat elementele de garderoba esentiale ale unui prototip de costum spatial ce ar putea fi purtat de astronautii care vor realiza prima calatorie spre planeta Marte.

Potrivit agentiei spatiale americane, costumul Z-2 este doar un prototip, insa multe dintre elementele sale ar putea fi incorporate in costumele ce vor fi purtate de primii oameni care vor ajunge pe Planeta Rosie.

Costumul include portiuni emitatoare de semnale luminoase, ca si fire luminiscente, care ar putea fi personalizate, pentru ca astronautii sa fie mai usor de identificat in conditii de vizibilitate redusa. Designul pentru acest prototip de costum spatial a fost ales de NASA in urma voturilor exprimate de public. Z-2 a invins alte doua prototipuri de costume spatiale si a obtinut 63% din totalul voturilor exprimate, fiind votat de 233.431 de persoane.

Celelalte doua propuneri au fost un costum bazat pe "bio-mimetism" - care imita biolumiscenta vietuitoarelor acvatice si pielea rezistenta a pestilor si a reptilelor - si un costum denumit "tendinte in societate" - care reflecta modul in care hainele de zi cu zi ar putea arata in viitor.

Costumul Z-2 va fi construit din mai multe parti, fabricate cu ajutorul imprimantelor 3D, iar o scanare realizata cu un laser 3D va fi utilizata pentru ca fiecare costum sa se potriveasca perfect cu trupul fiecarui astronaut.

Costumul va fi testat in camere cu vid, intr-o piscina detinuta de NASA si intr-o zona care imita suprafata stancoasa de pe Marte.

In 2012, NASA a realizat prototipul Z-1, ce prezenta numeroase asemanari cu costumul purtat de personajul fictiv Buzz Lightyear din franciza cinematografica "Toy Story".

Reprezentand prima revizuire majora a costumelor spatiale facuta in ultimii 30 de ani de catre NASA, Z-1 a fost inclus de revista Time in topul celor mai bune inventii ale anului 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.