Cercetatorii americani au identificat anticorpi umani eficienti impotriva coronavirusului MERS (Sindrom respirator din Orientul Mijlociu), deschizand astfel calea spre tratamente potentiale contra acestei maladii infectioase, care este adeseori mortala.

Niciun vaccin nu exista deocamdata contra MERS, o infectie acuta a cailor respiratorii cu o rata de mortalitate care depaseste 40%. MERS a aparut in Arabia Saudita in septembrie 2012 si a cauzat de atunci moartea a peste 100 de persoane, cunoscand o accelerare consistenta in ultimele saptamani si facand 39 de victime weekendul trecut.

Anticorpii izolati de cercetatorii de la Institutul anticancer Dana-Farber din Boston neutralizeaza o parte cheie a virusului care ii permite acestuia sa se ataseze de receptori pentru a infecta celulele umane, au explicat autorii acestui studiu care va aparea joi in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Virusologii americani au descoperit acei anticorpi intr-o "banca" ce contine 27 de miliarde de anticorpi umani conservati in laboratorul Dana-Farber, unul dintre cele mai importante din lume.

Anticorpii sunt proteine produse de sistemul imunitar capabile sa recunoasca virusurile si bacteriile straine din organism. Unii dintre ei sunt capabili sa neutralizeze agenti patogeni specifici si sa ii impiedice pe acestia sa infecteze celulele umane.

Cercetatorii americani au gasit sapte anticorpi care sunt specific capabili sa blocheze MERS. Ei au selectionat unul dintre ei, considerat cel mai promitator, pentru cercetari suplimentare si care a fost produs in cantitati suficiente pentru a incepe sa fie testat pe primate si pe soareci.

Acesti anticorpi vor oferi mai ales posibilitatea de a proteja personalul medical care ii ingrijeste pe bolnavii plasati in carantina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.