Un film de arhiva publicat de British Pathe pe site-ul YouTube arata un reportaj realizat de jurnalisti britanici in Delta Dunarii in anul 1962, in cadrul caruia rezervatia romaneasca este laudata pentru frumusetile faunei si florei, dar si pentru caviarul produs din sturionii pescuiti, exportat mai apoi in lumea intreaga.

"Aceasta este o alta parte a frumusetii naturii. Aici omul pare sa fie un intrus. Ne aflam pe legendarul fluviu Dunarea, sau mai degraba marea Delta din Romania, unde raul de 1725 mile (n.r. 2776 kilometri) intalneste Marea Neagra", incepe reportajul britanic. "Acest imperiu fluid, cu vegetatia sa luxurianta care aminteste mai degraba de regiunile ecuatoriale, este unul dintre cele mai impresionante sanctuare de pasari, vizitat de mai mult de 300 de specii, de la pelicani la flamingo. Pestii, pe de alta parte, nu se bucura de aceeasi protectie. De fapt, cele trei brate ale Dunarii gazduiesc suficient peste cat sa pastreze angajati 5000 de pescari.", informeaza MEDIAFAX.

"Dunarea insasi este ideea de paradis a fiecarui pescar. Sunt atat de multe stiuci, bibani, crapi si alte specii, incat pescari se aduna aici si pescuiesc alaturi de profesionisti. Dar numai in Delta se gasesc pestii cu adevarat mari, pentru care sunt necesare aceste carlige", explica jurnalistul pe fundalul unor imagini ce arata un pescar roman in timp ce pregateste un anumit tip de carlige.

Sturionii sunt pescuiti in principal pentru caviar, sau icre, desi carnea lor este de asemenea placuta. Doar in Marea Neagra exista 4 tipuri de sturioni, de la cei imensi, de 7 metri lungime si 900 kilograme greutate, la cei de dimensiuni mai reduse, lungi de 2 metri si cu o greutate intre 13 si 18 kilograme.

Cu cat mai mic este sturionul, cu atat creste valoarea caviarului si a carnii, ceea ce nu este surprinzator daca iei in considerare faptul ca expertii sustin ca cei mai mari sturioni ajung sa traiasca pana la 200 sau 300 de ani. Cunoscut in Europa de Est inca din secolul al 16-lea, caviarul este inca un lux in ziua de astazi, caviarul romanesc fiind cel mai scump pentru ca este vandut doar in stare proaspata."

"Din aeroportul din Bucuresti, caviarul proaspat, impreuna cu alte delicatese din Delta, precum picioarele de broasca, este dus in toate partile lumii pentru a adauga stralucire si glamous vietii noastre de zi cu zi. Si oferind, fie ca apreciezi sau nu aceste produse, acel sentiment de milionar", se incheie reportajul din Delta Dunarii.

Citeste si:
Ministru britanic: Vladimir Putin e un „om într-o cușcă pe care...
Ministru britanic: Vladimir...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.