Riscul ca un asteroid de mari dimensiuni sa loveasca Terra si sa distruga un intreg oras este mai mare decat estimau oamenii de stiinta, a anuntat marti o organizatie non-profit care construieste un telescop cu rol de monitorizare a acestor corpuri ceresti, informeaza Reuters.

O organizatie care militeaza pentru distrugerea armelor nucleare a detectat 26 asteroizi care au explodat in atmosfera Terrei din 2000 pana in 2013, arata datele prezentate de Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organization. Exploziile au inclus-o si pe aceea produsa pe 15 februarie 2013 deasupra orasului Celiabinsk din Rusia, in urma careia peste 1.000 de persoane au fost ranite, transmite MEDIAFAX.

"Exista o parere foarte populara, dar eronata, potrivita careia ciocnirile cu asteroizi sunt extraordinar de rare. Este o parere incorecta", a spus fostul astronaut Ed Lu, actualul presedinte al Fundatiei B612 din California.

Fundatia a publicat marti un material video ce prezinta ciocniri ale Terrei cu diversi asteroizi, cu scopul de a creste gradul de constientizare in randul publicului in legatura cu aceste amenintari care vin din spatiu. Asteroizii cu diametre mai mici de 40 de metri - ceva mai putin decat o jumatate de stadion de fotbal american - au potentialul de a distruge un oras intreg, a declarat Ed Lu.

"Imaginati-va un bloc urias de birouri care se deplaseaza in spatiu cu Mach 50", a adaugat el. Mach 50 este o viteza de 50 de ori mai mare decat viteza sunetului, adica 61.250 de kilometri/ ora.

NASA a implementat deja un program care monitorizeaza asteroizii cu diametre mai mari de 1 kilometru. Un obiect de o asemenea marime, echivalent cu un mic munte, ar genera consecinte globale daca ar lovi Terra. Un asteroid cu un diametru de aproximativ 9,6 kilometri a lovit Pamantul in urma cu 65 de milioane de ani, declansand schimbari climatice despre care se crede ca ar fi cauzat disparitia dinozaurilor si a celor mai multe specii de pe Terra din acea vreme.

"Evenimentul de la Celiabinsk ne-a aratat ca si asteroizii cu diametre de 20 de metri pot avea efecte substantiale", a spus Ed Lu.

Specialistii apreciau ca asteroizii cu efecte letale lovesc Pamantul la fiecare o suta de ani, insa acea predictie nu se baza pe dovezi concrete.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

Fundatia B612 intentioneaza sa corecteze aceasta problema cu ajutorul unui telescop cu infrarosu finantat din fonduri private, denumit Sentinel, care va avea scopul de a descoperi asteroizii potential periculosi din jurul Terrei. Telescopul, care va costa aproximativ 250 milioane de dolari, va fi lansat in 2018. Fundatia B612 s-a inspirat in alegerea numelui sau de la o planeta fictiva din cartea "Micul print" scrisa de romancierul si aviatorul francez Antoine de Saint-Exupery.

Inregistrarea video poate fi vizualizata pe site-ul Fundatiei B612 (b612foundation.org).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.