Elementul-cheie al ovulului ce permite spermatozoidului sa il recunoasca si sa se ancoreze de el - prima etapa a procesului de fecundare - a fost identificat dupa mai mult de un deceniu de cercetari stiintifice, potrivit unui studiu publicat in revista Nature.

Aceasta descoperire ar putea duce la imbunatatiri ale tratamentelor contra infertilitatii si la dezvoltarea unor noi metode contraceptive, afirma autorii studiului. Pentru a se produce fecundarea, ovulul si spermatozoidul trebuie sa se agate unul de celalalt.

Aceasta recunoastere reciproca si capacitatea lor de a se agata unul de celalalt - primul pas catre contopirea lor si formarea embrionului - depind de prezenta unor proteine si de interactiunea acestora.

Cercetatorii japonezi au descoperit in 2005 proteina vizata in acest proces la nivelul spermatozoidului. Ea a fost denumita "Izumo" (aluzie la un sanctuar japonez care celebreaza casatoria), insa felul in care aceasta structura se agata de ovul a ramas un mister pana de curand. Gratie noului studiu, misterul ei a fost insa descifrat.

Cercetatorii de la Wellcome Trust Sanger din Marea Britanie au descoperit o proteina situata in membrana ovulului, pe care au denumit-o "Juno", dupa zeita fertilitatii.

Soarecii masculi a caror sperma nu contin proteina "Izumo" sunt infertili.

Femelele de soareci care nu au proteina-receptoare "Juno" sunt si ele sterile, intrucat ovulele lor sunt incapabile sa fuzioneze cu sperma sanatoasa pentru a da nastere unui embrion, afirma Gavin Wright, coordonatorul studiului.

Studiul a dezvaluit faptul ca interactiunea dintre "Juno" si "Izumo" este esentiala pentru fecundarea normala in randul mamiferelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.