O eclipsa totala de Luna, denumita "Luna sangerie" datorita culorii de un rosu portocaliu pe care o va capata satelitul natural al Terrei, va avea loc pe 15 aprilie, fiind prima dintr-o serie de patru eclipse similare.

Eclipsa nu va putea fi vazuta in Romania, dat fiind ca, la momentul producerii sale, va fi zi in Europa, Africa si Asia Centrala, insa va putea fi observata in America de Nord si Sud, precum si in regiunea Oceanului Pacific, informeaza Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

Fenomenul "Lunii sangerii" are loc deoarece Luna trece, in timpul eclipsei, prin umbra Pamantului, care are culoarea rosiatica a unui apus din desert.

Pana la sfarsitul anului viitor, vor mai fi vizibile trei eclipse totale de Luna de acest tip, la un interval de aproximativ sase luni: pe 8 octombrie 2014, pe 4 aprilie 2015 si, respectiv, pe 28 septembrie 2015.

Exista trei tipuri de eclipse de Luna, in functie de pozitia Lunii fata de conul de umbra a Pamantului - in penumbra sau penumbrale, partiale sau umbrale. Eclipsele de Luna nu au loc intr-o anumita ordine.

Expertii de la NASA au comparat aceste patru eclipse umbrale succesive cu o mana de patru carti identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen "tetrada".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.