NASA a afirmat, miercuri, ca un punct luminos aparut in cateva fotografii realizate pe Marte de robotul american Curiosity, pe 2 si 3 aprilie, nu are nimic misterios si nu reprezinta semnul care ar atesta prezenta martienilor.

Acest fenomen, care a generat numeroase speculatii fanteziste pe internet, inclusiv teorii despre existenta extraterestrilor, ar fi fost de fapt "reflexia luminii Soarelui pe o roca sau raze cosmice care au cazut direct pe senzorul camerei foto", a precizat Justin Maki, cercetator la Jet Propulsion Laboratory, coordonatorul echipei care a fabricat camera foto si sistemul de navigatie de pe Curiosity.

"Acestea sunt explicatiile cele mai probabile", a adaugat el, intr-un comunicat publicat pe site-ul NASA, scrie MEDIAFAX.

"In miile de imagini pe care le primim de la Curiosity, vedem puncte stralucitoare aproape in fiecare saptamana", a subliniat acelasi cercetator.

Roverul Curiosity a realizat acele imagini imediat dupa ce a ajuns intr-o zona denumita "Kimberley". Punctul luminos apare la orizont in aceeasi directie (nord-vest) in care se afla roverul si Soarele in cursul dupa-amiezei. Daca este vorba de o reflexie a razelor Soarelui pe o roca, aceasta se afla probabil la 160 de metri de Curiosity.

Punctul luminos apare in imaginile realizate cu obiectivul din partea dreapta a camerei stereo denumita Navcam, dar nu si in imaginile captate o secunda mai tarziu de obiectivul din partea stanga, a precizat Justin Maki.

"In mod normal, putem foarte repede sa determinam sursa probabila a unui punct stralucitor dintr-o imagine, in functie de aparitia sau lipsa sa in imaginile captate de ambele obiective ale camerei", a adaugat cercetatorul american.

In acest caz, teoria este mai putin convingatoare, din cauza unui unghi mort al celei de-a doua camere, in prima zi in care acele imagini au fost facute.

Citeste si: [VIDEO] O lumina neidentificata surprinsa pe Marte face valva in intreaga lume


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.