Primul satelit folosit in programul Copernicus de monitorizare a Pamantului, care va oferi informatii pentru o gama larga de aplicatii si decizii privind mediul si securitatea.

Potrivit CE, cetatenii, intreprinderile, cercetatorii si factorii de decizie politica din Romania si celelalte state membre vor putea, pe viitor, sa integreze mai usor dimensiunea de mediu in toate activitatile si procesele decizionale datorita programului european Copernicus.

Pe ansamblu, programul va ajuta, de exemplu, intreprinderile sa creeze locuri de munca si sa dezvolte afaceri in domeniul producerii si diseminarii de date de mediu, precum si al industriei spatiale propriu-zise. De asemenea, o serie de alte sectoare economice (transport, petrol si gaze, agricultura, asigurari etc.) vor beneficia prin intermediul lui de date fiabile si exacte in ceea ce priveste monitorizarea Pamantului.

In cadrul acestui program de monitorizare a mediului, va fi lansat primul satelit dedicat Sentinel 1A, joi la ora 23.02 (ora Bruxelles-ului, vineri, 1.02 - ora Romaniei), la baza spatiala din Kourou, Guyana Franceza. Lansarea va putea fi vizionata in direct online, la adresa http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-1/Watch_Sentinel-1_launch.

Aceasta lansare reprezinta o etapa esentiala pentru Copernicus. Datele specifice privind observarea Pamantului vor deveni disponibile imediat pentru serviciile operationale.

Datele furnizate de acest satelit vor permite realizarea de progrese semnificative in ceea ce priveste imbunatatirea securitatii maritime, monitorizarea schimbarilor climatice si furnizarea de sprijin in situatii de urgenta si de criza.

Serviciile Sentinel-1A cuprind aplicatii cum ar fi: monitorizarea zonelor maritime inghetate si a mediului arctic, supravegherea mediului marin, inclusiv monitorizarea deversarilor de titei si detectarea navelor pentru securitatea maritimam, monitorizarea riscurilor de miscari ale suprafetei uscatului, cartografierea suprafetei uscatului: paduri, ape si sol, agricultura durabila, cartografiere pentru sustinerea ajutoarelor umanitare in situatii de criza si monitorizare climatica, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Iulia Albu dă de pământ cu vedetele care promovează clinici și...
Iulia Albu dă de pământ cu...

Copernicus, programul UE de monitorizare a Pamantului, va asigura observarea si monitorizarea cu regularitate a subsistemelor planetei, a atmosferei, a oceanelor si a suprafetelor continentale, si va oferi informatii fiabile, validate si garantate care vor sustine o gama larga de aplicatii si decizii privind mediul si securitatea (MEMO/14/251).

"Spatiul reprezinta o prioritate pentru Uniunea Europeana; bugetul pentru ambele programe spatiale emblematice europene, Galileo si Copernicus, pentru urmatorii sapte ani, este asigurat. Aproape 12 miliarde de euro vor fi investiti in tehnologiile spatiale. Prioritatea mea este sa se asigure ca acest buget va multiplica beneficiile pe care cetatenii europeni le vor obtine de pe urma programelor noastre spatiale", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie si antreprenoriat.

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.