Autismul ar putea fi rezultatul unor anomalii care apar in procesul de dezvoltare a anumitor structuri cerebrale ale fetusului, au dezvaluit miercuri neurologii americani, care afirma ca descoperirea lor ar putea contribui la detectarea acestui sindrom intr-un stadiu incipient.

Studiul arata o dezorganizare a arhitecturii cerebrale la copiii autisti. Daca descoperirea va fi confirmata de alte studii viitoare, "vom putea deduce ca ea reflecta un proces care apare cu mult timp inainte de nastere", a explicat medicul Thomas Insel, directorul Institutului american de sanatate mintala (NIMH) care a finantat studiul, publicat in revista New England Journal of Medicine.

"Aceste rezultate arata importanta unei interventii precoce" pentru a trata autismul, care afecteaza un copil din 88 din Statele Unite ale Americii.

"Autismul este in general considerat ca o tulburare de dezvoltare a creierului, insa studiul nu a identificat deocamdata leziunea care ar fi vinovata de acest lucru", a subliniat acelasi cercetator.

"Dezvoltarea creierului unui fetus in timpul sarcinii include aparitia cortexului - sau scoarta cerebrala -, format din sase straturi distincte de neuroni", a precizat medicul Eric Courchesne, director la Autism Center of Excellence de la Universitatea California din San Diego, coautor al studiului.

"Am descoperit, doar in anumite zone, anomalii in dezvoltarea straturilor corticale la majoritatea copiilor autisti", a adaugat el.

Medicii au analizat esantioane de tesut cerebral post-mortem provenind de la 11 copii autisti cu varste de la 2 la 15 ani in momentul decesului. Cercetatorii le-au comparat cu probe prelevate de la grupul tinta alcatuit din 11 copii care nu erau autisti. Oamenii de stiinta au analizat o serie de 25 de gene care servesc ca biomarkeri pentru anumite tipuri de celule cerebrale ce formeaza cele sase straturi diferite ale cortexului.

Ei au constatat ca acei biomarkeri erau absenti la 91% din creierele copiilor autisti si doar la 9% din grupul tinta.

Indiciile privind dezorganizarea celulelor cerebrale apar sub forma unor pete cu lungimi de 5-7 milimetri in diverse zone in straturi diferite ale lobului frontal si temporal, a precizat profesorul Courchesne. Aceste regiuni cerebrale reprezinta sediul functiilor sociale, al emotiilor, al comunicarii si al limbajului - care cunosc anumite disfunctii in cazul persoanelor autiste.

Citeste si:
Tratamentul revoluționar pentru cancer, în premieră la Spitalul...
Tratamentul revoluționar care...

Potrivit aceluiasi neurolog, descoperirea "are potentialul de a identifica nu numai momentul si locul in care acele anomalii se dezvolta, ci si cauza lor, deschizand astfel drumul catre o detectare precoce a autismului".

In plus, faptul ca aceste anomalii sunt distantate intre ele si nu afecteaza ansamblul straturilor cortextului ar trebui sa permita creierului sa repare aceste conexiuni defectuoase folosind tesuturile corticale sanatoase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.