Cercetatorii australieni vor sa distruga deseurile spatiale de pe orbita planetei noastre, potential periculoase, cu ajutorul unor raze laser lansate de pe Terra cu scopul de a le reduce viteza de deplasare si de a le face sa reintre in atmosfera terestra unde vor arde si se vor dezintegra.

"Vrem sa curatam spatiul pentru a evita riscul tot mai mare de coliziune si pentru a evita tipul de evenimente relatate in filmul «Gravity»", a declarat vineri Matthew Colless de la Centrul de cercetari in astronomie si astrofizica de la Universitatea Nationala a Australiei, informeaza AFP.

Potrivit MEDIAFAX, un nou centru de cercetare, ce vizeaza cooperarea in domeniul administrarii mediului inconjurator din spatiu, isi va incepe activitatea la jumatatea anului 2014 pentru a monitoriza cele mai mici deseuri spatiale si pentru a trasa traiectoriile acestora, gratie observatorului de pe Muntele Stromlo din Canberra.

Scopul final este acela de a deturna deseurile spatiale (sateliti nefunctionali, etaje din rachete spatiale abandonate in spatiu etc.) de pe traiectoriile lor si de a le atinge cu raze laser expediate de pe Terra, obligandu-le astfel sa incetineasca si sa cada in atmosfera, unde vor fi distruse prin ardere.

Acest centru australian va coopera cu Lockheed Martin, NASA, Institutul national japonez de tehnologie a informatiei si comunicatii, Universitatea tehnologica din Melbourne si compania de telecomunicatii Optus.

"Exista deja atat de multe deseuri spatiale incat acestea intra in coliziune unele cu altele", a declarat coordonatorul centrului, Ben Greene. "O avalansa catastrofica de coliziuni care ar distruge foarte repede toti satelitii este de acum inainte posibila".

Peste 23.000 de deseuri mai mari de 10 centimetri sunt in prezent recenzate de NASA si de Agentia Spatiala Europeana, majoritatea aflandu-se pe orbitele joase (mai mici de 2.000 de kilometri) folosite de satelitii de observare a Terrei si de Statia Spatiala Internationala.

In ceea ce priveste deseurile cu diametre cuprinse intre 1 centimetru si 10 centimetri, numarul lor este de ordinul sutelor de mii. Aceste fragmente par a fi inofensive dar, avand o viteza medie de 25.000 de kilometri pe ora, ele pot sa avarieze serios un satelit, au subliniat specialistii.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Agentiile spatiale si centrele stiintifice incearca sa gaseasca mai multe solutii pentru devierea traiectoriilor acestor deseuri catre atmosfera terestra: brate robotizate, pensete uriase, motoare fixate pe deseuri, harpoane si plase de remorcare si chiar un tun cu ioni care ar putea sa "bombardeze" fragmentele pentru a le modifica traiectoria.

Dar, in cel mai bun caz, aceste "misiuni de curatare" a orbitei terestre nu vor deveni functionale inainte de circa 10 ani.

Cercetatorii de la Agentia spatiala japoneza (JAXA) testeaza in prezent metoda "coardei de curatire": ei vor sa ataseze "o coama electrodinamica", un fel de "coarda" impletita din fibre de otel inoxidabil si aluminiu, de unul dintre miile de deseuri, pentru a le atrage pe celelalte, folosind campul magnetic, in atmosfera.

Citeste si:
STUDIU Ghețarii de pe Terra se topesc într-un ritm accelerat
STUDIU Ghețarii de pe Terra...

In filmul "Gravity", unul dintre lungmetrajele cu mare succes de casa din ultimele luni, doi astronauti americani ajung sa pluteasca in deriva in spatiu intersideral, dupa ce statia lor intra in coliziune cu deseuri spatiale generate de dezmembrarea unui satelit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.