Celulele imunitare ale unui grup de 12 bolnavi infectati cu HIV au fost modificate cu succes, la nivel genetic, de cercetatorii americani, pentru a crea o rezistenta naturala la virus, fapt care a permis unora dintre acestia sa intrerupa terapia antiretrovirala pana la trei luni, informeaza AFP.

"Acest studiu clinic arata ca este posibil sa se modifice eficient si in conditii de siguranta celulele imunitare, limfocitele T, ale unui pacient seropozitiv pentru a crea o rezistenta naturala la HIV", virusul imunodeficientei umane, a declarat Carl June, profesor de imunoterapie la Facultatea de medicina a Universitatii din Pennsylvania, scrie MEDIAFAX.

"Aceste celule modificate transplantate (prin perfuzie, n.r.) in organismul persoanelor bolnave au persistat in corp si au permis reducerea potentiala a incarcaturii virale fara utilizarea medicamentelor antiretrovirale. Acest lucru ne intareste convingerea ca celulele imunitare T reprezinta cheia pentru a inlatura necesitatea de a lua antiretrovirale toata viata, ceea ce ar putea duce, potential, la o forma de vindecare", a precizat Carl June, in studiul publicat miercuri in New England Journal Of Medicine.

Pentru acest studiu clinic, echipa de cercetatori condusa de Carl June a modificat celulele T ale acestor pacienti pentru a reproduce o mutatie rara a genei "CCR5", care impiedica virusul imunodeficientei umane sa patrunda in celulele imunitare. Aceasta mutatie, prezenta doar la 1% din populatie, confera o rezistenta naturala fata de virusul SIDA.

Echipa a tratat 12 pacienti cu cate o singura perfuzie ce continea aproximativ 10 miliarde de celule T modificate genetic, intre mai 2009 si iulie 2012. Sase pacienti au incetat sa ia antiretrovirale timp de 12 saptamani, la o luna dupa perfuzie, iar ceilalti sase au continuat cu tratamentul antiretroviral obisnuit.

Celulele T modificate au ramas in organismul pacientilor, dupa cum au relevat analizele sangvine efectuate in timpul vizitelor de control.

Reducerea numarului de celule T modificate a fost mai mica decat in cazul celulelor care nu au fost modificate in organismul pacientilor care nu au intrerupt tratamentul cu antiretrovirale.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.