O membrana elastica si subtire, creata cu ajutorul unei imprimante 3D, care, teoretic, ar putea mentine bataile inimii la nesfarsit si preveni infarctul, a fost pusa la punct de cercetatorii americani.

Membrana este elastica si subtire, conceputa astfel incat sa acopere inima ca o manusa, fiind prevazuta cu electrozi subtiri care monitorizeaza functia cardiaca, iar proprietatile sale au fost testate pe o inima de iepure, in conditii de laborator.

Cercetatorii americani de la Universitatea Urbana-Champaign din Illinois si de la Universitatea din Washington, care au publicat rezultatele cercetarii in revista Nature, spera ca, peste 10 - 15 ani, vor reusi sa previna infarctul folosind membrana revolutionara pe inimile umane.

Echipa de cercetatori a reusit sa realizeze o membrana potrivita pentru inima unui iepure dupa ce au scanat prin mijloace computerizate suprafata acesteia, realizand ulterior un mulaj al membranei. Dupa ce au creat membrana, au prevazut-o cu o retea de electrozi, care interactioneaza cu restul corpului, pentru a regla bataile inimii.

"Acest pericard artificial este controlat cu ajutorul unor dispozitive de inalta precizie, care simt si interactioneaza cu inima in diferite moduri, relevante pentru cardiologia clinica", a afirmat cercetatorul John Rogers.

Acesti senzori monitorizeaza miscarea tesutului inimii, utilizand semnalele pe care sistemul nervos le trimite in mod normal inimii pentru a regla pulsul. Aceasta metoda permite dispozitivului sa mentina bataile inimii chiar si atunci cand o persoana sufera de aritmie sau are infarct.

"Cand detecteaza un eveniment potential catastrofal, precum un atac de cord sau aritmie, dispozitivul poate aplica o terapie de inalta definitie. Acesta poate aplica stimuli, stimuli electrici, din diferite puncte ale dispozitivului, intr-un mod optim, astfel incat sa opreasca aritmia si sa impiedice moartea cardiaca subita.", a declarat inginerul biomedical Igor Efimov postului public din St. Louis.

Citeste si:
Concurentele de la „Bravo, ai stil!” continuă certurile. Beatrice...
Concurentele de la „Bravo, ai...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.