Femeile care iau anticonceptionale prezinta un risc cu pana la 50% mai mare de scleroza multipla, au descoperit cercetatorii americani.

Oamenii de stiinta americani au observat, de asemenea, ca riscul este mai mare in randul tinerelor care sufera de obezitate, probabil deoarece organismul acestora secreta in cantitati mai mari un hormon care creste pofta de mancare.

O cercetare anterioara aratase ca, dimpotriva, contraceptia orala ar putea anula riscul de scleroza multipla sau i-ar putea intarzia aparitia.

Scleroza multipla este cea mai frecventa afectiune neurologica handicapanta, declansata de distrugerea mielinei, o teaca protectoare din jurul fibrelor nervoase din sistemul nervos central, proces in urma caruia sistemul imunitar ajunge sa lupte impotriva lui insusi. Simptomele variaza de la indispozitii usoare si ocazionale ce implica amortirea membrelor, slabiciune musculara si probleme oculare pana la deteriorarea severa si rapida a starii de sanatate, ce cauzeaza handicapuri grave.

Cercetatorii americani au identificat 305 femei diagnosticate cu scleroza multipla, intr-un interval de trei ani, si au comparat modul in care foloseau anticonceptionale - in cea mai mare parte o combinatie de doi hormoni - cu modul in care luau pilule 3.050 de femei sanatoase, scrie MEDIAFAX.

In total, 29% dintre femeile cu scleroza multipla si 29% dintre femeile sanatoase folosisera anticonceptionale timp de cel putin trei luni, in cei trei ani inainte de declansarea simptomelor.

Femeile care luasera anticonceptionale aveau o probabilitate cu 35% mai mare sa se imbolnaveasca decat cele care nu le folosisera. Cele care folosisera anticonceptionale, dar incetasera sa le utilizeze cu cel putin o luna inainte de declansarea simptomelor aveau o probabilitate cu 50% mai mare de a se imbolnavi de scleroza multipla.

"Aceste descoperiri sugereaza ca folosirea contraceptivelor hormonale ar putea contribui, cel putin partial, la cresterea incidentei sclerozei multiple in randul femeilor", a declarat Kerstin Hellwig, coordonatoarea studiului.

Citeste si:
Consumul a patru pahare de vin într-o săptămână, pot crește riscul...
STUDIU: Consumul a patru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.