Bucati de branza, descoperite in zona gatului si pieptului unor mumii din China, au fost datate ca avand o vechime de 3.600 de ani, devenind astfel cele mai vechi fragmente din acest aliment pastrate pana in prezent.

Branza dateaza din anul 1615 i.e.n. si a fost ingropata odata cu trupurile oamenilor din Epoca de Bronz, care au fost descoperiti, in stare mumificata, in desertul Taklamakan, situat in China.

Desi mumiile au fost aduse la lumina in anii 1930, oamenii de stiinta au reusit abia acum sa analizeze proteinele si grasimile din bulgarii de branza, pentru a ajunge la concluzia ca au o vechime de 3.600 de ani.

Chimistii de la Institutul Max Planck de biologie moleculara si genetica au descoperit ca branza este o varietate fara lactoza, preparata printr-o metoda extrem de rapida, si ca este un indiciu al civilizatiei bazate pe cresterea animalelor din Epoca Bronzului, in Asia. Procedeul de preparare consta din amestecarea laptelui cu un amestec de bacterii si drojdie, asemanator cu tehnica folosita pentru prepararea chefirului, si semana destul de mult cu branza proaspata din zilele noastre, scrie MEDIAFAX.

"Nu numai ca am identificat produsul drept cea mai veche branza cunoscuta pana acum, dar avem si dovada directa a tehnicii de preparare", a declarat chimistul Andrej Shevchenko, coordonatorul studiului, pentru USA Today, adaugand ca procedeul era folosit de oamenii simpli.

Branza s-a pastrat datorita conditiilor neobisnuite dintr-o necropola din desertul Taklamakan din nord-vestul Chinei, unde au fost descoperite mumiile.

Acestea se aflau pe dunele de nisip, situate in apropierea unui fluviu, ingropate sub barci mari de lemn, si erau infasurate atat de strans in piei de bovine, incat trupurile se aflau practic in conditii de vid.

Din cauza aerului uscat din desert si a solului sarat, mumiile s-au conservat in perfecta stare, cu parul de un castaniu-deschis, cu palariile de postav pe cap, imbracate cu pelerine de lana si incaltate in cizme din piele.

Citeste si:
Impozit mai mare pentru mașinile mai vechi de 15 ani: până la 900...
Impozit mai mare pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.