O echipa de arheologi austrieci, germani si belgieni a reusit sa reconstituie virtual, in 2D si in 3D, o fosta scoala de gladiatori descoperita in 2011 in situl roman Carnuntum, in apropiere de Viena.

"Hartile arheologice si planurile cladirilor, strazilor si infrastructurilor romane au permis reconstituirea orasului si dezvoltarea peisajului natural si urban in doua si in trei dimensiuni", au explicat autorii acestui proiect intr-un articol aparut miercuri in revista stiintifica Antiquity.

Imperiul roman a avut aproximativ 100 de scoli de gladiatori - "ludus" in limba latina - precum aceea de la Carnuntum.

"Singura scoala cunoscuta, comparabila cu descoperirea de la Carnuntum este Ludus Magnus, partial excavat, situat in spatele Colosseumului din Roma (Amfiteatrul Flavium)", au precizat arheologii, potrivit MEDIAFAX.

La sfarsitul lunii august 2011, arheologii au descoperit, cu ajutorul radarelor, ludusul din situl Carnuntum, aflat la circa 40 de kilometri de Viena.

Ei au stabilit atunci ca situl - in care se antrenau intre 40 si 60 de gladiatori - avea o vechime de 1.700 de ani, ca majoritatea ruinelor deja descoperite la Carnuntum. Suprafata sa totala este de 11.000 de metri patrati, din care 2.800 metri patrati sunt ocupati de arena centrala.

Carnuntum, situat la malul Dunarii, era capitala provinciei romane Panonia, in Europa Centrala. Orasul era in Antichitate o etapa importanta pe drumul chihlimbarului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.