Imunoterapia s-a dovedit a fi extrem de promitatoare in cazul formelor de cancer al sangelui rezistente la tratamente conventionale, gratie acestei metode 88% dintre pacientii bolnavi de leucemie in stadiu avansat participanti la un studiu clinic intrand in faza de remisie completa a bolii.

Potrivit AFP, rezultatele acestui test clinic efectuat pe 16 pacienti, cel mai amplu de pana acum care utilizeaza imunoterapia impotriva leucemiei agresive, au fost publicate miercuri in revista medicala americana Science Translational Medicine.

"Aceste rezultate extraordinare arata ca terapia celulara este un tratament puternic pentru bolnavii care au epuizat toate terapiile conventionale", a explicat Michel Sadelain, directorul departamentului de inginerie celulara al Centrului de cercetare a cancerului Memorial Sloan Kettering, din New York, si coordonatorul acestui studiu clinic, scrie MEDIAFAX.

Leucemia acuta limfoblastica este o forma de cancer al sangelui, care se dezvolta in limfocitele B, extrem de greu de tratat deoarece, pentru majoritatea pacientilor, boala revine. Sistemul imunitar nu identifica celulele canceroase drept un corp strain care trebuie distrus, asa cum se intampla cu agentii patogeni, motiv pentru care isi pierde eficienta de a combate cancerul.

Singura modalitate de vindecare este operatia de transplant cu maduva osoasa, dar majoritatea bolnavilor nu traiesc destul de mult pentru a beneficia de aceasta interventie. Numai 5% dintre bolnavi ajung sa suporte o interventie de grefare a maduvei osoase, au precizat cercetatorii.

Pentru acest test clinic, 16 pacienti bolnavi de leucemie au fost injectati cu o substanta obtinuta din propriile celule imunitare, modificate genetic, pentru a putea detecta si distruge celulele canceroase. Acest lucru a permis majoritatii pacientilor sa se refaca suficient pentru a suporta ulterior o grefa de maduva osoasa si sa intre intr-o faza de remisie a bolii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.