Plimbarile in ritm sustinut, efectuate de trei ori pe saptamana, cresc dimensiunea hippocampusului, centrul cerebral al memoriei, una dintre primele regiuni ale creierului afectate de maladia Alzheimer, au descoperit cercetatorii americani.

Cercetatorii au cerut unui grup de 120 de barbati si femei, cu varsta cuprinsa intre 55 si 80 de ani, sa efectueze plimbari in pas sprinten, cu durata a 40 de minute, de trei ori pe saptamana.

In mod normal, creierul se micsoreaza odata cu varsta. Cu toate acestea, in urma scanarii creierului participantilor la experiment, dupa un an de plimbari sustinute, s-a constatat ca regiunile-cheie la nivel cerebral, inclusiv hippocampusul, si-au marit dimensiunea cu 2%, au afirmat cercetatorii, in cadrul conferintei anuale a Asociatiei americane pentru progresul stiintei din Chicago.

Oamenii de stiinta au explicat ca aceasta crestere este echivalenta cu intinerirea cu doi ani a varstei creierului - o schimbare despre care au afirmat ca marcheaza o imbunatatire "enorma". Pe de alta parte, in cazul altui grup experimental, care a efectuat exercitii simple de stretching timp de un an, aceleasi regiuni ale creierului s-au micsorat cu 1,5%, scrie MEDIAFAX.

"Nu este nevoie de exercitii fizice viguroase pentru a obtine aceste efecte. Rezultatele ar putea indica o schimbare modesta, dar este ca si cum am inversa ceasul biologic cu doi ani", a declarat Kirk Erickson, coordonatorul studiului, de la Universitatea din Pittsburgh.

Cu toate ca exercitiile fizice nu sunt un panaceu pentru combaterea dementei, acestea constituie una dintre cele mai bune metode pentru a pastra mintea in forma.

"Majoritatea populatiei este inca extrem de sedentara si este foarte greu sa ii convingem pe oameni sa faca miscare. Nu antrenam persoanele mai in varsta sa alerge la maraton. Ii convingem doar sa se ridice si sa faca exercitii moderate de cateva ori pe saptamana, iar imbunatatirile enorme, realizate in curs de cateva luni, nu se vor lasa asteptate", a adaugat Kirk Erickson, in timpul conferintei de la Chicago.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.