Un nou test de saliva, capabil sa prezica riscul de depresie pentru adolescentii de sex masculin, a fost creat de cercetatorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au descoperit ca adolescentii de sex masculin care prezinta in organism concentratii ridicate de cortizol - supranumit hormonul stresului - si simptome depresive se confrunta cu un risc de 14 ori mai mare de a suferi de depresie la varsta adulta decat adolescentii care nu prezinta aceste semnale.

Studiul reprezinta prima dovada concreta care atesta existenta unui marker biologic ce poate sa prezica formele severe de depresie.

Depresia severa reprezinta o forma diferita de episoadele depresive ocazionale si este considerata o boala autentica.

Maladia, care afecteaza o persoana din sase la un anumit moment din viata, include simptome precum oboseala, sentimentul inutilitatii, lipsa de interes si tulburari ale somnului. Medicii considera ca depresia severa va deveni cea mai mare povara pentru sistemele medicale nationale de pe plan mondial pana in anul 2030.

Oamenii de stiinta spera ca noul test de saliva ii va ajuta pe pacienti sa primeasca tratament in faze incipiente ale bolii si ca descoperirea lor va contribui la scaderea numarului de sinucideri din randul adolescentilor.

Cercetatorii britanici au masurat concentratiile de cortizol din saliva prelevata de la 2.000 de adolescenti cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani si le-au pus intrebari despre episoadele lor de depresie, scrie MEDIAFAX.

Participantii la studiu au fost din nou consultati dupa 12 luni si, apoi, din nou, peste trei ani.

Rezultatele acestui studiu, publicat in Proceedings of the National Academies of Sciences (PNAS), au aratat ca baietii cu niveluri ridicate de cortizol in timpul diminetii si cu simptome depresive prezinta un risc de 14 ori mai mare de a suferi de depresie cronica la varsta adulta in comparatie cu adolescentii care au concentratii de cortizol considerate normale si mai putine episoade depresive.

Citeste si:
Mihai Craiu: ”Testul paharului poate face diferența dintre viață și...
Medicul Mihai Craiu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.