Matematicienii americani de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au anuntat ca au identificat o noua forma geometrica, prima descoperita in ultimii 400 de ani, pe care au denumit-o "poliedrul Goldberg".

Matematicienii din Grecia Antica, in special Platon, au clasificat formele solide cu multe mii de ani in urma. De atunci, foarte putine figuri geometrice "solide" au fost descoperite, iar ultima dintre ele a fost identificata in urma cu 400 de ani.

Matematicienii americani de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) au anuntat ca au identificat o a patra clasa de "poliedru convex echilateral", pe care au denumit-o "poliedrul Goldberg", inspirandu-se din felul in care formele apar in mod natural in ochiul uman. Descoperirea lor ar putea conduce la identificarea unui numar infinit de forme solide complexe, scrie MEDIAFAX.

Primul tip de forme solide care a fost descoperit este cunoscut sub denumirea de "solidele lui Platon", care includ cubul, tetraedrul (o structura 3D alcatuita din patru fete triunghiulare), octaedrul (structura 3 alcatuita din opt fete triunghiulare), dodecaedrul (poliedru cu 12 fete triunghiulare) si icosaedrul (poliedru cu 20 de fete triunghiulare si 30 de muchii).

Toate aceste forme geometrice sunt destul de obisnuite si apar in mod natural in mediul inconjurator.

Doar doua alte tipuri de forme solide au fost identificate dupa ele: "solidele lui Arhimede", care includ icosaedrul trunchiat (un poliedru cu 32 de fete), si foarte complexele forme 3 denumite "solidele lui Kepler", descoperite in urma cu 400 de ani, in randul carora se afla poliedrul rombic.

Noua forma geometrica, care seamana cu o minge de fotbal, are o structura ce a fost explicata prin metode matematice si ar putea duce la descoperirea unui numar infinit de forme similare, se afirma intr-un articol publicat in revista The Conversation. Stan Schein de la UCLA studia retina ochiului uman in momentul in care a fost intrigat de structura de poliedru a unei proteine denumite "clahrin", care transporta energie in celule si in afara lor si creeaza o multime de forme.

Citeste si:
Încălzirea globală. Savanții ONU au calculat cât timp mai avem până...
Încălzirea globală. Savanții...

Profesorul american a obtinut si o explicatie matematica pentru aceasta forma si, in timp ce lucra la acest proiect, a citit o lucrare scrisa de Michael Goldberg, un matematician din secolul al XX-lea, care era convins ca descoperise un nout set de forme geometrice - poliedre complexe alcatuite dintr-un amestec de pentagoane si hexagoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.