Ramasite ale satelitului rusesc Kosmos-1220 vor cadea duminica pe Terra, undeva in Oceanul Pacific, iar oficialii rusi avertizeaza ca acest impact ar putea fi unul periculos, deoarece caderea nu este una controlata de specialisti.

Kosmos-1220 a fost lansat de Rusia in 1980 si scos din functiune in acelasi an.

Oficialii rusi au avertizat ca acesta va reintra in atmosfera Pamantului duminica, insa bucati din satelit vor supravietui vitezei uriase la coborare.

Expertii rusi spun ca bucatile din satelit constituie "un pericol adevarat", acestia necunoscand locul unde se vor prabusi. Informatia a fost confirmata de colonelul Aleksei Zolotukhin pentru agentia de presa Ria Novosti.

"Momentul exact al impactului si locul unde vor cadea fragmentele din Kosmos-1220 se pot modifica in functie de factorii externi", a spus acesta.

Expertii se asteapta insa ca satelitul - ale carui marime si greutate exacte nu sunt cunoscute - sa cada undeva in Oceanul Pacific, fapt care nu ar constitui o amenintare.

Insa, potrivit Fox News, acesta ar putea la fel de bine sa cada oriunde altundeva pe Terra.

In 1978, un alt satelit din seria Kosmos s-a prabusit pe Terra, intr-o zona nelocuita a Canadei, fragmente radioactive din acesta imprastiindu-se pe sol. O masiva operatiune de curatare a fost efectuata atunci.

Ulterior, in 2009, un alt satelit Kosmos s-a lovit, la o viteza de 40.000 de kilometri pe ora, de un satelit de comunicatii american, imprastiindu-se in mii de fragmente in spatiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.