Oamenii de stiinta s-au inspirat din universul termitelor pentru a concepe si a fabrica roboti-constructori, capabili sa functioneze de o maniera autonoma si sa realizeze constructii complexe.

La fel ca insectele in cauza, acesti roboti pot sa transporte caramizi, sa construiasca scari, pe care le urca pentru a adauga unei structuri noi elemente de constructie.

Ei asculta de anumite instructiuni de baza, simple, pentru a executa un proiect de constructie, de o maniera independenta, la fel ca termitele, au explicat autorii acestui proiect de la Universitatea Harvard, care a fost prezentat jurnalistilor, joi, cu ocazia conferintei anuale a American Association for the Advancement of Science (AAAS), organizata la Chicago, intre 13 si 17 februarie.

Cele mai multe dintre proiectele umane de constructii sunt executate de personal calificat in cadrul unui plan si al unei organizatii ierarhice, explica Justin Werfel, cercetator la Institutul Wyss de la Universitatea Harvard, unul dintre coordonatorii acestui proiect, prezentat in revista americana Science, scrie MEDIAFAX.

"In mod normal, exista un plan detaliat de executare a lucrarilor, iar muncitorii sunt supravegheati de catre sefii de cartier care le spun ceea ce trebuie sa faca", a adaugat Justin Werfel.

"In coloniile de insecte sociale, regina nu transmite fiecarui membru instructiuni individuale. Fiecare termita nu stie ce fac celelalte si nici stadiul de avansare la care se afla constructia noului musuroi de termite", structuri care sunt totusi complexe, a adaugat el.

Termitele, ca si furnicile, actioneaza in grup, folosind o metoda de comunicare indirecta, denumita "stigmergie", potrivit careia indivizii comunica intre ei modificandu-si mediul in care se afla, explica autorii, un grup format din ingineri in informatica, electronisti si biologi.

Fiecare termita aduna o mica sfera de noroi in jurul ei, in care incorporeaza feromoni, o substanta chimica detectabila de celelalte insecte, pe care o lasa apoi pe pamant.

Citeste si:
VIDEO Oamenii de știință creează un telescop pentru măsurarea...
VIDEO Oamenii de știință...

Intrucat celelalte termite sunt atrase de acei feromoni, ele depun mai des acele sfere de noroi in locurile in care celelalte termite le-au lasat pe ale lor, formand astfel coridoare, arce si camere, sfarsind prin a realiza astfel structuri de pamant complexe, gratie unei reguli simple si descentralizate. Termitierele din Namibia, de exemplu, pot ajunge pana la inaltimi de 2,4 metri.

Cercetatorii americani au reusit sa arate cu ajutorul robotilor lor, denumiti "Termes", ca sisteme colective de roboti pot si ei sa construiasca structuri complexe in trei dimensiuni, fara niciun control centralizat.

Acesti roboti, echipati doar cu patru tipuri de senzori simpli, pot sa realizeze astfel modele reduse de turnuri, castele, piramide, pornind de la caramizi din plastic inzestrate cu senzori electronici, de o maniera automata.

Citeste si:
Roboții creativi, acum în România
Roboții creativi, acum în...

In viitor, roboti similari ar putea, de exemplu, sa construiasca palisade cu saci de nisip pentru a proteja localitatile umane contra inundatiilor sau sa execute constructii simple pe Marte, potrivit autorilor acestui proiect.

Aceleasi instructiuni simple pot fi executate de un grup restrans de roboti, dar si de un numar mare de roboti, fapt care arata capacitatea sistemului de a multiplica inteligenta artificiala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.