Cercetatorii suedezi au descoperit ca exista 177.147 moduri de a face un nod la cravata, studiul fiind realizat dupa ce acestia au observat ca felul in care isi aranja cravata personajul negativ din filmul "Matrix - Reincarcat/ The Matrix Reloaded" nu fusese integrat in nicio cercetare anterioara.

Realizarea acestui studiu nu fost determinata de mari teorii ale matematicienilor, ci de modul in care isi purta cravata un personaj negativ din filmul "Matrix - Reincarcat/ The Matrix Reloaded".

Personajul, The Merovingian, denumit dupa dinastia regala franceza a merovingienilor, isi facea un nod denumit Ediety pentru a-si aranja cravata, scrie MEDIAFAX.

Nodul de la cravata lui The Merovingian a fost unul dintre cele mai neobisnuite din trilogie, ceea ce a dus la realizarea mai multor filmulete - postate ulterior pe platforma Youtube - in care oameni obisnuiti incercau sa copieze stilul.

Matematicianul Mikael Vejdemo-Johansson, de la KTH Royal Institute of Technology din Stockholm, Suedia, a urmarit aceste filmulete si si-a dat seama ca "nodul merovingian" nu era inclus intr-un studiu realizat in anul 2000 de cercetatorii de la Universitatea Cambridge.

Alaturi de alti trei matematicieni, Mikael Vejdemo-Johansson a creat o formula pentru elaborarea unor noduri de cravata folosind doar trei simboluri: W, T si U. Acestia au creat un sistem care se foloseste de formule matematice pentru a le arata utilizatorilor de internet cum sa faca diferite noduri la cravata.

De asemenea, cercetatorii au schimbat o regula esentiala - limita miscarilor care pot fi facute pana cand cravata sa devina ridicol de scurta. Echipa de matematicieni a stabilit un numar maxim de 11 miscari si a ajuns la concluzia ca exista 177.147 de moduri in care poate fi realizat un nod la cravata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.