Arheologii egipteni au descoperit o mumie veche de 2.000 de ani, dar si cateva seturi de inscriptii (cartuse) care dovedesc ca faraonul Akhenaton a domnit alaturi de tatal sau, Amenhotep al III-lea, in urma cu 3.400 de ani.

Arheologii egipteni au descoperit in regiunea Ad Daqahliyah, la 100 de kilometri de Cairo, corpul mumificat al unei femei inmormantate alaturi de 180 de statuete funerare (ushabti), a anuntat ministrul egiptean al Antichitatilor. Un numar mare de statuete reprezinta semnul unui statut social inalt al defunctei.

In sudul tarii, la Luxor, unde a fost descoperit mormantul faraonului Akhenaton, arheologii egipteni si spanioli au descoperit noi inscriptii si fresce reprezentandu-i unul langa celalalt pe Amenhotep al III-lea si fiul sau, Amenhotep al IV-lea, care a domnit sub numele Akhenaton, dupa ce a lansat o revolutie religioasa, scrie MEDIAFAX.

"Inscriptiile si hieroglifele arata, de asemenea, numele celor doi faraoni unul langa celalalt", a precizat Mohamed Ibrahim, ministrul egiptean pentru Antichitati. "Aceasta descoperire este importanta, intrucat reprezinta dovada faptului ca Amenhotep al III-lea si Amenhotep al IV-lea au domnit impreuna, deoarece inscriptiile dateaza din timpul primului Heb-Sed al lui Amenhotep al III-lea", a mai spus acesta.

Heb-Sed este o sarbatoare religioasa care marcheaza implinirea a 30 de ani de domnie a unui faraon din Egiptul Antic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.