ADN-ul omului de Neanderthal, regasit in genomul omului modern, mai ales in genele care influenteaza caracteristicile pielii, a contribuit la supravietuirea speciei umane, potrivit rezultatelor a doua studii publicate miercuri.

Studiile precedente au stabilit ca oamenii moderni de origine europeana si asiatica au mostenit, in medie, intre 1% si 3% din genomul omului de Neanderthal, un verisor al lui Homo sapiens, aparut in urma cu circa 400.000 de ani in Eurasia si disparut in urma cu 30.000 de ani. Oamenii cu ascendenta africana au foarte putin ADN neanderthalian sau chiar deloc, intrucat nu a existat o incrucisare intre stramosii lor si omul de Neanderthal, care traia in Europa si in Asia, scrie MEDIAFAX.

Aceasta mostenire genetica pare una foarte mica la scara individuala, insa, potrivit unui nou studiu publicat miercuri in revista americana Science, ar fi vorba de un total de 20% din genomul neanderthalian care ar fi supravietuit la nivel global in randul populatiilor moderne din Europa si din Asia.

Acest studiu a fost realizat de Benjamin Vernot si Joshua Akey, de la Departamentul de Stiinte ale Genomului din cadrul Universitatii Washington din Statele Unite, pornind de la genomul a 379 europeni si 286 de persoane din Asia de Est.

Revista britanica Nature a publicat la randul ei un alt studiu despre mostenirea genetica a omului de Neanderthal, coordonat de David Reich, de la Facultatea de medicina din cadrul Universitatii Harvard din Statele Unite. Alaturi de colegii sai, printre care s-a aflat si Svante Pääbo, directorul departamentului de Antropologie genetica de la Institutul Max Planck, David Reich a analizat variatiile genetice prezente la 846 de persoane de ascendenta non-africana, 176 de persoane din Africa subsahariana si un neanderthalian care a trait in urma cu 50.000 de ani, al carui genom a fost secventiat in 2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.