Un regim alimentar bogat in grasimi in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea creierului copilului, iar riscul ca acesta sa devina obez pe parcursul vietii este mai mare, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani.

O echipa de cercetatori de la Scoala de medicina Yale din Statele Unite ale Americii a aratat ca regimul alimentar poate schimba structura creierului soarecilor.

Aceasta descoperire, spun oamenii de stiinta, explica de ce copiii ai caror parinti sunt obezi sunt mai predispusi in a deveni supraponderali, scrie MEDIAFAX.

Exista, de asemenea, dovezi ca regimul alimentar din timpul sarcinii poate influenta greutatea viitoare a copilului, prin modificarile care au loc la nivelul ADN-ului.

Cea mai recenta cercetare in domeniu, publicata in jurnalul Cell, arata ca structura creierului poate suferi modificari in perioada intrauterina. Experimentele realizate pe soareci au aratat ca femelele care aveau o dieta alimentara bogata in grasimi au avut pui al caror hipotalamus - o parte a creierului importanta pentru reglarea metabolismului - a suferit modificari.

Astfel, acesti pui de soareci au fost mai predispusi in a deveni supraponderali si a dezvolta diabet de tipul 2, comparativ cu cei ale caror mame aveau o dieta alimentara echilibrata.

"Noi, cu siguranta, credem ca acestea sunt procese biologice fundamentale care afecteaza, de asemenea, si oamenii si influenteaza modul in care copiii pot deveni obezi. Cel putin se pare ca ar putea avea un impact major si trebuie sa cercetam in continuare acest aspect, atat in studii pe animale, cat si pe oameni", a declarat, pentru BBC, Tamas Horvath, unul dintre autorii acestei descoperiri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.