Oamenii de stiinta au descoperit o metoda revolutionara prin care populatia va putea fi prevenita in cazul dezastrelor naturale.

Pasarile de talie mica vor fi monitorizate din spatiu, incepand de anul viitor, prin intermediul unei noi tehnologii care ar putea fi folosita pentru sistemele de avertizare in cazul eruptiilor vulcanice si al cutremurelor.

Astronautii planuiesc sa instaleze pe Statia Spatiala Internationala un receptor dedicat animalelor salbatice, care va monitoriza continuu traseul a mii de specii de talie mica, informeaza dailymail.co.uk.

Noua tehnologie presupune folosirea transmitatoarelor radio din ce in ce mai mici, ceea ce inseamna ca pana si insectele ar putea purta un asemenea dispozitiv, scrie MEDIAFAX.

Se stie despre animale ca simt activitatea tectonica inainte de evenimentele seismice majore, o abilitate care ar putea fi folosita pentru ca oamenii sa fie avertizati in prealabil despre dezastrele naturale.

Uschi Müller, coordonatorul proiectului Icarus, spune ca pasarile si animalele care traiesc in apropierea zonelor predispuse la dezastre ar putea fi echipate cu asemenea dispozitive. Müller este de parere ca aceste dispozitive ar putea avertiza populatia cu circa cinci ore inainte de producerea unui dezastru.

De asemenea, dispozitivul ar putea ajuta la prevenirea raspandirii bolilor de origine animala, precum gripa aviara si virusul West Nile.

Aproximativ 70% dintre epidemiile mondiale sunt rezultatul contactului dintre om si animale, dar, fara un sistem de urmarire pe o distanta mare, este dificil de prezis unde se vor raspandi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.