Barbatii care dorm suficient in timpul noptii prezinta un risc cu pana la 75% mai redus de cancer la prostata, datorita nivelurilor mari ale hormonului melatonina secretat pe timpul noptii, au descoperit cercetatorii americani.

Organismul uman secreta melatonina in timpul intunericului, acest hormon regland somnul si numeroase alte functii asociate cu ritmul circadian.

Oamenii de stiinta au testat nivelurile de melatonina in cazul a 928 de barbati din Islanda, pe care i-au monitorizat timp de sapte ani. In acest interval, 111 subiecti au fost diagnosticati cu cancer de prostata, dintre care 24 aveau o forma avansata a bolii.

Cercetatorii au descoperit ca barbatii cu niveluri de melatonina peste medie prezentau o probabilitate cu 75% mai scazuta de a dezvolta cancer de prostata in forma avansata decat aceia care aveau niveluri sub medie, scrie MEDIAFAX.

"Somnul insuficient si alti factori pot influenta cantitatea secretata de melatonina sau chiar o pot bloca in totalitate. Problemele de sanatate asociate cu un nivel scazut al melatoninei, dereglari ale somnului si intreruperea ritmului circadian sunt numeroase, inclusiv un factor de risc potential pentru cancer", a declarat coordonatoarea studiului, Sarah Markt, de la Scoala de sanatate publica de la Harvard.

"Rezultatele noastre trebuie repetate, insa sprijina ideea (...) importantei de a mentine un ciclu stabil lumina - intuneric si somn - veghe", a precizat Sarah Markt.

Totodata, un studiu separat, efectuat pe 572 de pacienti bolnavi de cancer la prostata, a relevat ca pacientii care practicau plimbarile intr-un ritm mai alert inainte de a fi diagnosticati aveau prognoze mai bune de vindecare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.