O stea considerata "sora geamana" a Soarelui, aflata la o distanta de 2.500 de ani-lumina de Terra, a fost descoperita de curand de oamenii de stiinta.

Desi astronomii au descoperit peste 1.000 de exoplanete in ultimii ani, descoperirea recenta a trei planete extrem de fierbinti intr-un roi stelar aflat la 2.500 de ani-lumina departare de Terra, i-a entuziasmat pe cercetatori.

Una dintre cele trei exoplanete orbiteaza in jurul unei stele care este aproape identica cu Soarele nostru in ceea ce priveste aproape toate caracteristicile sale.

Astronomii au folosit sistemul de telescoape HARPS din Chile, administrat de European Southern Observatory (ESO), alaturi de alte telescoape din lumea intreaga, pentru a descoperi cele trei planete care orbiteaza in jurul unor stele din roiul Messier 67 din constelatia Racului. Aceasta este prima stea "geamana" a Soarelui descoperita intr-un roi stelar si care are in jurul ei o planeta.

Astronomii stiau deja ca cele mai multe stele se formeaza din norii gazosi uriasi din acele roiuri stelare. Insa pana acum ei nu descoperisera prea multe planete care orbiteaza in jurul stelelor aflate in roiuri stelare, scrie MEDIAFAX.

Exoplaneta descoperita recent are aproximativ o treime din masa lui Jupiter si efectueaza o rotatie completa in jurul stelei sale in 6,9 zile. La suprafata ei se inregistreaza temperaturi mai mari decat cele dintr-un furnal.

Explaneta, alaturi de alte doua, orbiteaza in jurul unor stele din roiul stelar M67, despre care oamenii de stiinta spun ca s-a format in urma cu 1 miliard de ani - aproximativ aceeasi varsta cu cea a Soarelui si a Terrei.

Doar cateva planete au fost descoperite orbitand in jurul unor stele similare Soarelui - precum HD 187123 si HD 86226 -, insa niciuna nu se afla intr-un nor stelar.

Studiul arata ca stele care seamana cu Soarele pot sa dea nastere unor planete si acestea pot sa apara chiar si intr-un nor stelar, un spatiu considerat destul de aglomerat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.