Descoperirea fosilelor unei specii care a facut tranzitia de la pesti la animalele terestre, vechi de 375 de milioane de ani, a dezvaluit faptul ca aparitia membrelor in procesul evolutiei vietuitoarelor de pe uscat a inceput odata cu transformarea inotatoarelor unei specii care era inca acvatica.

Descoperirea acestor fosile bine conservate de Tiktaalik roseae pune sub semnul intrebarii teoria actuala potrivit careia primele membre inferioare s-au dezvoltat abia dupa ce vertebratele au facut tranzitia de la ocean la uscat, spun oamenii de stiinta americani al caror studiu a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informeaza AFP.

"Pana acum, paleontologii credeau ca tranzitia s-a produs de la o locomotie cu cele doua inotatoare superioare la pesti la o locomotie «cu patru apendice» la tetrapode", a explicat Neil Shubin, profesor de anatomie la Universitatea din Chicago, principalul autor al studiului, scrie MEDIAFAX.

Dupa parerea sa, "s-ar parea ca aceasta tranzitie s-ar fi produs mai intai la pesti, nu la animalele terestre patrupede" asa cum se credea.

Primele tetrapode erau intr-adevar animale exclusiv acvatice, inca slab diferentiate de pesti. Urmasii lor actuali sunt amfibienii, pasarile, reptilele si mamiferele.

Animalele din specia Tiktaalik roseae, in prezent disparuta, aveau capul aplatizat al unui crocodil si dintii ascutiti ai unui pradator. Aveau o lungime de 2,7 metri si o morfologie foarte apropiata de aceea a pestilor, dar articulatia inotatoarelor pectorale pare sa indice ca acest animal putea sa isi sustina greutatea corpului. Umerii si coatele erau suple, spre deosebire de pesti.

Acele fosile au fost descoperite in anul 2004.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.