Sistemul imunitar, care apara organismul de infectii, prin producerea de anticorpi, isi poate rata tinta, cauzand cea mai frecventa forma de leucemie infantila, arata cercetatorii britanici, intr-un studiu publicat in revista Nature Genetics.

Pacientii diagnosticati cu leucemie produc celule sangvine anormale, iar leucemia limfoblastica acuta este cea mai freventa forma a cancerului de sange. Sistemul imunitar produce milioane de anticorpi diferiti, dar este prevazut doar cu un numar limitat de structuri ADN pentru fabricarea acestora.

Incercand sa afle de ce unii copii cu leucemie nu raspund la tratament, cercetatorii britanici de la Institutul Sanger din Cambridgeshire si de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra au descoperit ca acelasi mecanism de organizare a ADN-ului pentru producerea de anticorpi poate creste riscul de cancer.

Testand un numar de 57 de copii, cercetatorii au comparat ADN-ul tesuturilor sanatoase cu ADN-ul din leucocitele afectate de cancer, demonstrand ca exista doua etape ale bolii, scrie MEDIAFAX.

"Prima modificare se petrece inainte de nastere, dar copiii se imbolnavesc de leucemie la varsta cuprinsa intre patru si zece ani. Aceasta intarziere este asociata cu modificari genetice suplimentare. Am descoperit ca modificarile genetice secundare sunt generate in cea mai mare parte de fragmentele de ADN sterse din celule de acelasi mecanism pe care celulele imunitare il folosesc pentru producerea anticorpilor", a declarat doctorul Peter Campbell, de la Institutul Sanger.

Descoperirea constituie un pas important pentru intelegerea bolii, dar este putin probabil sa duca la noi terapii. Tratamentul actual este eficient in 85% dintre cazuri, cu toate acestea, in cazul anumitor pacienti, celulele canceroase recidiveaza. Cu toate acestea, oamenii de stiinta spera ca domeniul geneticii, care a efectuat progrese uimitoare in ultimii ani, va reusi sa explice acest fenomen.

"Unul dintre aspectele interesante din urmatorii cativa ani va fi semnificatia acestor modificari secundare pentru ratele de supravietuire. Cel mai probabil, rezistenta la tratament este cauzata de fragmentele genomului care continua sa fie sterse", a afirmat doctorul Campbell.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.