Mormantul faraonului Sobekhotep I, vechi de 3.800 de ani, a fost identificat la aproximativ un an dupa ce a fost descoperit in Egipt.

Ramas un mister vreme de mii de ani, identitatea mumiei din uriasul mormant de culoare roz al unui fost faraon egiptean a fost in sfarsit identificata, la aproximativ un an dupa ce acesta a fost descoperit.

Uriasul sarcofag vechi de 3.800 de ani, din cuartit, apartine unui faraon putin cunoscut din a 13-a dinastie, denumit Sobekhotep I, potrivit autoritatilor egiptene.

Mormantul, descoperit de arheologii americani si egipteni in situl Abydos din apropiere de Sohag, ar putea sa aduca o serie de informatii valoroase despre o perioada putin cunoscuta din istorie. Ministrul pentru Antichitati din Egipt, Mohamed Ibrahim, a confirmat identificarea sarcofagului, care are o greutate de aproape 60 de tone.

Cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania si de la Ministerul pentru Antichitati din Egipt au descifrat pasaje din textele inscriptionate pe sarcofag - unele contineau numele faraonului, altele il prezentau pe acesta stand pe tron -, reusind astfel sa asocieze sarcofagul cu identitatea faraonului.

"El a fost probabil primul faraon care a domnit in Egipt la inceputul celei de-a 13-a dinastii in timpul celei de-A Doua Perioade Intermediare", a spus ministrul egiptean,scrie MEDIAFAX.

Istoricii cred ca domnia sa a inceput intre anii 1803 i.e.n. si 1781 i.e.n. insa nu au putut deocamdata sa stabileasca o data exacta. Se crede ca Sobekhotep I a domnit aproape cinci ani, fiind "cea mai lunga domnie din acea vreme", spune Ayman El-Damarani.

Orasul sacru Abydos se afla la vest de Nil si a fost in trecut un cimitir al faraonilor egipteni, dar si un loc de pelerinaj spre care oamenii de rand se indreptau pentru a-l venera pe zeul Osiris.

Temple, amplasamente ale unor ambarcatiuni regale si morminte ale vechilor regi egipteni au fost descoperite de arheologii de la Universitatea Pennsylvania care au facut sapaturi in acest sit in ultimele trei decenii.

Citeste si:
De ce nu poate merge fiica Ronei Hartner la mormântul mamei sale:...
De ce nu poate merge fiica...

In acel mormant, cercetatorii au descoperit si fragmente de vase canopice, care erau utilizate pentru pastrarea organelor interne ale faraonilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.