Medicamentele antibiotice ar putea deveni ineficiente in viitor, din cauza rezistentei dezvoltate de organismul uman, ceea ce va duce la imposibilitatea tratarii infectiilor, avertizeaza oamenii de stiinta din Marea Britanie.

"Varsta de aur" a antibioticelor se apropie de sfarsit, iar acest fenomen va afecta medicina in ansamblu si va pune in dificultate tratarea infectiilor, avertizeaza Jeremy Farrar, directorul fundatiei caritabile de cercetare medicala Wellcome Trust.

"Acest lucru se intampla deja, a inceput sa se manifeste in ultimul deceniu, chiar de mai mult timp si va continua sa se intample. Vom vedea cum oamenii vor petrece mai mult timp in spital, pacientii se vor imbolnavi si mai mult, vor avea complicatii si vor muri, iar acest lucru se va petrece aproape fara sa ne dam seama", a spus profesorul Farrar, adaugand ca este vorba despre un proces gradual.

Jeremy Farrar a afirmat ca rezistenta la antibiotice a inceput sa se instaleze in anii '70 si '80, perioada in care ar fi trebuit sa se investeasca mai mult in cercetarea efectelor acestora, si ca antibioticele ar fi trebuit administrate cu mai mult discernamant, de exemplu in combinatie cu alte medicamente, scrie MEDIAFAX.

Totodata, Sally Davies, directoarea sectorului public al sanatatii din Marea Britanie, a afirmat in 2013 ca rezistenta la antibiotice este "o bomba cu ceas" si una dintre cele mai mari amenintari la adresa lumii moderne.

Aceasta a afirmat ca oamenii recurg la medicamente puternice pentru a trata infectii usoare sau boli precum raceala, gripa si virozele, dezvoltand astfel rezistenta la medicamente.

Profesorul Farrar, care a lucrat 18 ani in Vietnam, unde s-a confruntat direct cu cazuri de rezistenta la antibiotice impotriva tuberculozei, a declarat, de asemenea, ca accesul la acest tip de medicamente trebuie reglementat, avand in vedere ca, in multe tari, acestea sunt disponibile fara reteta si la preturi scazute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.