Fabricarea unui circuit electronic transparent, foarte usor si suficient de flexibil pentru a continua sa functioneze pe o lentila de contact sau infasurat in jurul unui fir de par uman este de acum inainte posibila, au anuntat cercetatorii elvetieni de la Scoala politehnica federala din Zurich.

Potrivit AFP, tehnica savantilor elvetieni permite transferarea acestor sisteme electronice flexibile pe orice suport - folii de plastic, frunze de copaci, piele umana, textile si chiar folii cu bule pentru impachetat -, adaptand in acelasi timp grosimea si proprietatile circuitelor, in functie de scopul pentru care acestea sunt utilizate, afirma autorii acestui studiu publicat in revista Nature Communications.

Aceasta metoda consta in crearea unei retele electronice pe un strat dublu de pelicula polimera, "care poate fi apoi desfacut selectiv pentru a indeparta suportul de fabricatie, permitand transferul si adeziunea pe aproape orice fel de suprafata, ca si retragerea circuitului dupa folosire", spun cercetatorii elvetieni, scrie MEDIAFAX.

Pentru a-si exemplifica descoperirea, inginerii elvetieni au transferat in laboratorul lor o membrana echipata cu senzori si tranzistori transparenti pe o lentila de contact din plastic - disponibila in comert -, iar circuitul lor a avut o grosime ce depasea cu putin un micron.

Tranzistorii au ramas functionali si dupa suprapunerea lentilei peste un ochi artificial, iar senzorii au putut sa masoare presiunea intraoculara - un parametru ce poate fi folosit pentru depistarea glaucomului.

"Aceasta lentila de contact inteligenta este doar unul dintre numeroasele exemple de posibilitati pentru acest tip de sistem. Senzori solari ultrausori, dispozitive implantabile, piele inteligenta si textile electronice ar putea figura la randul lor in randul aplicatiilor viitoare ale lor", au declarat autorii studiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.