India a lansat o racheta cu raza lunga de actiune cu propulsie criogenica, duminica, reusind sa "stearga" astfel o serie de esecuri rasunatoare, la cateva saptamani dupa ce a lansat prima misiune pe Marte.

Lansatorul de 415 tone a decolat imediat dupa ora locala 16.00 (12.30, ora Romaniei) de la baza Sriharikota, in statul Andhra Pradesh (sud), cu scopul de a amplasa pe orbita un satelit de comunicatii, a anuntat Organizatia Indiana pentru Cercetare Spatiala (ISRO).

Motoarele criogenice functioneaza cu hidrogen si oxigen lichid, la temperaturi foarte scazute, a caror combustie produce vapori de apa.

Aceasta tehnologie complexa permite propulsarea unor sateliti grei la o distanta mai mare de suprafata terestra, si anume de aproximativ 36.000 de kilometri, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii de la ISRO au avut nevoie de aproape 20 de ani pentru a dezvolta motoare criogenice, dupa ce au esuat, in 1992, sa importe aceasta tehnologie din Rusia, din cauza opozitiei Statelor Unite.

Primele lansari s-au soldat cu esecuri. In 2010, o racheta s-a prabusit in mare, dupa decolare.

Aceste motoare au fost dezvoltate cu succes in doar cinci tari, si anume Rusia, Franta, Japonia, China si Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.