Codeina, considerata a fi unul dintre cele mai utilizate analgezice din lume, este folosita pentru ameliorarea durerilor, insa acest medicament nu da rezultate in cazul a milioane de oameni din cauza unor variatii genetice.

Enzimele se formeaza in ficat si controleaza viteza reactiilor chimice din organismul uman. Astfel, enzimele ajuta la descompunerea medicamentelor, in asa masura incat organsimul uman sa le poata folosi, informeaza dailymail.co.uk.

Expertii in metabolizarea medicamentelor de la Imperial College din Londra au descoperit ca unele variatii genetice pot afecta anumite enzime, crescand sau micsorand nivelul reactiilor chimice. De exemplu, o enzima denumita CYP2D6 descompune codeina in morfina, pentru ameliorarea durerilor, scrie mediafax.

Codeina, care este recomandata pentru durerile usoare si moderate, este un medicament ieftin, frecvent prescris si este utilizat la scara larga. De asemenea, codeina este un antitusiv eficient, folosit in multe medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala, precum si un bun remediu pentru tratarea racelii.

Problema este ca circa 7-10% din oameni sunt purtatori ai unei variatii genetice care se traduce prin producerea unei cantitati insuficiente de enzime CYP2D6 pentru a obtine o ameliorare a durerii in cazul administrarii codeinei.

Dar aceasta nu este singura problema cu aceasta enzima speciala. Exista si multi oameni care produc prea multe enzime CYP2D6, motiv pentru care codeina este descompusa prea repede in corpul lor.

Exista foarte multi pacienti care iau codeina in speranta ca, la un moment dat, va functiona si durerea va fi ameliorata, insa de multe ori nu se obtin decat efecte adverse, cum ar fi constipatia, si niciun beneficiu pentru inlaturarea durerii, spun specialistii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.