Temperaturile globale ar putea creste cu cel putin 4 grade Celsius pana in 2100, daca nu se reduce nivelul emisiilor de dioxid de carbon, avertizeaza cercetatorii australieni intr-un nou studiu.

Specialistii in domeniu spun ca temperaturile ar putea creste cu cel putin 4 grade Celsius pana in 2100 si cu peste 8 grade Celsius pana in 2200, ceea ce ar insemna consecinte dezastruoase pentru planeta.

Cercetarea, efectuata de oamenii de stiinta australieni si publicata in revista Nature, arata ca, la nivel global, clima este mult mai afectata de emisiile de dioxid de carbon decat se credea pana in prezent, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, prin intermediul acestei cercetari, s-ar putea rezolva si unul dintre misterele in ceea ce priveste sensibilitatea climei - rolul formarii norilor si daca acesta are un efect pozitiv sau negativ asupra incalzirii globale. Cercetatorii considera in acest moment ca modelele climatice existente supraestimeaza nivelul de nori care protejeaza atmosfera de supraincalzire.

Studiul sugereaza ca se formeaza mai putini nori atunci cand planeta se incalzeste, motiv pentru care mai putine raze ale soarelui sunt reflectate inapoi in spatiu, conducand la ridicarea temperaturilor pe Pamant.

Profesorul Steven Sherwood, de la University of New South Wales, a declarat pentru publicatia The Guardian ca o crestere a temperaturilor cu 4 grade Celsius ar fi nu doar un fenomen periculos, ci chiar "catastrofal".

Prin urmare, cercetatorii avertizeaza ca o crestere a temperaturilor pe Pamant ar duce la seceta si ar face viata dificila la tropice. Din cauza incalzirii planetei s-ar putea topi calota glaciara din Groenlanda si o mare parte din stratul de gheata din Antarctica.

"Cresteri ale temperaturilor medii globale de o asemenea anvergura ar avea un impact profund asupra lumii si a economiilor multor tari, daca nu incepem de urgenta reducerea emisiilor" de dioxid de carbon, avertizeaza Steven Sherwood.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.