Un medicament administrat cobailor a dus la intinerirea muschilor acestora cu 40 de ani - in sistemul de calculare a varstei umane -, insa nu a condus la o crestere a fortei musculare a animalelor, arata testele unor cercetatori americani.

Acest proces de inversare a imbatranirii, reusit pe cobai, este considerat "o descoperire extraordinara", deoarece, pana acum, acest mecanism era considerat a fi ireversibil, conform bbc.co.uk.

Echipa de cercetatori a Scolii medicale de la Harvard si-a concentrat eforturile asupra unei substante chimice, denumite NAD, prezenta in celulele organismului si care se distruge odata cu inaintarea in varsta. Acest proces de distrugere afecteaza functionarea mitocondriilor, "uzinele electrice ale celulelor", ceea ce duce la imbatranire, scrie MEDIAFAX.

In cadrul experimentului, cercetatorii americani au administrat cobailor o substanta chimica pe care acestia o metabolizau in mod natural in NAD.

Dupa o saptamana de administrare pe cobaii de doi ani, muschii acestora s-au transformat in cei ai unui cobai de sase luni, in termeni de functionare a mitocondriilor, de uzare a musculaturii, de inflamare si rezistenta la insulina.

"Suntem convinsi ca este o descoperire extrem de importanta", a afirmat Ana Gomes, de la departamentul de genetica al Scolii medicale de la Harvard, adaugand ca forta musculara ar putea fi recuperata dupa un tratament mai indelungat.

Cu toate acestea, tratamentul nu este un panaceu contra imbatranirii, dat fiind ca scurtarea telomerilor si deteriorarea ADN-ului nu pot fi inversate.

"Imbatranirea este multifactoriala, trebuie sa remediem mai multe componente, prin urmare, este greu sa tintim intregul proces", a precizat Ana Gomes.

Echipa de cercetare si-a propus sa inceapa testele clinice in 2015, pentru descoperirea unei terapii care poate fi utilizata pe oameni, desi perspectiva punerii la punct a acestui tip de tratament este deocamdata un proiect indepartat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.