Doi astronauti de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) au efectuat cu succes sambata o prima iesire pe orbita pentru a repara un circuit de racire, insa o anomalie aparuta la unul dintre costumele spatiale a dus la amanarea cu 24 de ore, pe 24 decembrie, a urmatoarei iesiri orbitale.

Potrivit AFP, NASA a anuntat aceasta decizie, sambata seara, precizand ca este vorba de o problema cauzata de condensul produs in costumul astronautului Rick Mastracchio, in varsta de 53 de ani, unul dintre cei doi astronauti care au iesit pe orbita sambata.

NASA a constatat acea anomalie abia la incheierea misiunii, in camera de decompresie de la bordul ISS.

Agentia spatiala americana a subliniat faptul ca aceasta anomalie nu are nicio legatura cu scurgerea de apa care s-a produs, in iulie, in casca astronautului italian Luca Parmitano de la Agentia Spatiala Europeana. Din cauza acelei defectiuni, astronautul italian a fost nevoit sa revina de urgenta la bordul ISS, scrie MEDIAFAX.

Este acelasi costum ce a fost utilizat sambata in timpul iesirii pe orbita de al doilea astronaut, Mike Hopkins, in varsta de 44 de ani. NASA a dat asigurari in aceasta saptamana, spunand ca ambele costume se aflau in stare perfecta de functionare.

"Coordonatorii zborurilor spre ISS (...) au decis sa foloseasca un costum de schimb pentru Rick Mastracchio pentru a doua iesire orbitala", se afirma intr-un comunicat emis de NASA.

O zi suplimentara inainte de acea urmatoare misiune pe orbita va permite astronautilor de la bordul ISS sa pregateasca in amanunt acel costum.

Agentia spatiala americana afirma ca cei doi astronauti "nu s-au aflat niciodata in pericol in timpul iesirii pe orbita" si a precizat, de mai multe ori, ca interioarele castilor celor doi astronauti au ramas uscate.

Rick Mastracchio si Mike Hopkins au fost extrem de eficienti, sambata, terminandu-si misiunea in cinci ore si 29 minute, cu o ora mai putin decat era prevazut, executand, totodata, o parte din lucrarile programate pentru a doua iesire orbitala, ce a fost programata pentru marti, 24 decembrie, incepand de la ora 12.10 GMT. Acea iesire ar trebui sa dureze sase ore si 30 de minute si putea duce la finalizarea operatiunii de inlocuire a pompei defecte din sistemul de racire, fara a mai fi nevoie de efectuarea unei a treia iesiri orbitale, care, inainte de aceasta amanare de 24 de ore, era programata pentru 25 decembrie.

Citeste si:
NASA oferă zeci de mii de dolari pentru cel mai bun design de...
NASA oferă zeci de mii de...

Sambata, Rick Mastracchio si Mike Hopkins au deconectat cele patru conducte de amoniac ale pompei defecte si conexiunile electrice cu un avans de o ora si jumatate fata de programul stabilit.

Echipele de la sol le-au cerut apoi sa inceapa sa excute o parte din sarcinile programate pentru a doua iesire pe orbita.

Cei doi astronauti au inceput sa scoata pompa de amoniac defecta, care are marimea unui frigider si cantareste 353 de kilograme, ce fusese deja inlocuita in 2010, pentru a o lega, provizoriu, de unul dintre tronsoanele ISS din apropiere.

Pentru acest "balet orbital", cei doi astronauti au fost asistati de un brat telescopic al ISS, lung de 15 metri, manevrat din interiorul statiei de japonezul Koichi Wakata, care a coordonat operatiunile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.