Un pahar de suc de rosii consumat zilnic ar putea combate cancerul la san, stimuland secretia unui hormon care lupta impotriva bolii, au descoperit cercetatorii americani.

"Avantajele consumului de rosii sau a produselor pe baza de rosii, chiar si pentru o scurta perioada de timp, au fost evidente in descoperirile noastre", au afirmat cercetatorii americani de la Universitatea Rutgers din New Jersey.

De exemplu, un pahar de suc de tomate pe zi contine o cantitate suficienta de licopen, substanta chimica din rosii care stimuleaza secretia de adiponectina, hormonul care combate factorii de risc ai cancerului la san.

Licopenul confera, de asemenea, culoarea rosie a tomatelor si au existat studii ce au aratat ca este eficient si impotriva cancerului la prostata. Cercetatorii americani au masurat nivelul hormonului adiponectina in cazul a 70 de femei cu varsta de peste 55 de ani, inainte si dupa ce au consumat suc de rosii timp de 10 saptamani.

Toate femeile erau fie supraponderale, fie aveau o ruda apropiata diagnosticata cu cancer la san, acestea avand un risc mai mare de a se imbolnavi. Cantitatea de licopen regasita intr-un pahar de suc de rosii a crescut nivelurile de adiponectina cu pana la 9%, se arata in studiul publicat in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, scrie MEDIAFAX.

Adiponectina regleaza nivelurile de grasime si tine sub control obezitatea, care este printre principalii factori de risc ai cancerului la san, iar cresterea nivelurilor acestui hormon a fost mai substantiala in cazul femeilor mai slabe.

"Descoperirile demonstreaza importanta prevenirii obezitatii. O dieta bogata in rosii are un impact mai mare asupra (...) femeilor care au urmat o dieta sanatoasa", a afirmat cercetatoarea Adana Llanos.

Cercetari anterioare au aratat ca licopenul poate combate, de asemenea, cancerul la san, oprind cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase.

Cea mai buna sursa de licopen se afla in rosii, dar aceasta substanta este prezenta, in cantitati mai mici, in guave, pepene verde, caise, papaya si grepfrut roz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.