O racheta Soyuz care transporta telescopul spatial Gaia - creat pentru a alcatui o harta 3D a Caii Lactee - a decolat joi dimineata de la Centrul spatial Kourou din Guyana franceza, potrivit imaginilor in direct transmise de site-ul companiei Arianespace.

Racheta lansatoare a decolat la ora 09.12 GMT (11.12 ora Romaniei, n.r.).

Satelitul Gaia, care va masura cu o precizie de neegalat distantele dintre Terra si circa 1 miliard de stele din galaxia noastra, alcatuind o harta 3D a Caii Lactee, s-a separat cu bine de etajul superior al rachetei, la 41 de minute si 59 de secunde dupa decolare.

Dupa separare, satelitul a transmis un prim semnal radio catre statia din Perth (Australia) operata de Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Controlorii misiunii Gaia de la Centrul de operatiuni al ESA (ESOC) din Darmstadt (Germania) au trait astfel cateva minute de suspans care au parut foarte lungi, scrie MEDIAFAX.

"Dupa separare, Gaia trebuie sa efectueze o secventa automatizata considerata critica, ce include presurizarea propulsoarelor sale de control al altitudinii si desfasurarea antenei sale parasolare, o etapa foarte delicata", a explicat Dave Milligan, directorul de operatiuni al misiunii Gaia.

Gaia va alcatui o harta in 3D ce va include circa 1 miliard de stele si va revolutiona astfel stiinta astronomiei, afirma oamenii de stiinta.

Gaia, o sonda spatiala cu o greutate de doua tone, a fost construita cu un buget de un miliard de euro.

Misiunea Gaia, care va avea o durata de cinci ani, are urmatoarele obiective principale: descoperirea unor corpuri ceresti pana acum necunoscute, inclusiv stele care explodeaza, dar si a unor planete care orbiteaza in jurul altor stele si a asteroizilor.

Gaia va monitoriza sute de milioane de stele din galaxia noastra, Calea Lactee, cu o precizie pana acum neegalata. Potrivit oamenilor de stiinta europeni, Gaia va aduce o serie de indicii pretioase despre misterioasa materie intenecata si despre energia intunecata.

Gaia va opera dintr-un punct stationar, aflat la 1,5 milioane de kilometri de Terra, cunoscut sub numele de "Punctul Lagrange L2".

Citeste si:
Astrologia ta personală: Descoperă căile cosmice către succes și...
Astrologia ta personală:...

Situata in acel punct, caracterizat prin faptul ca Terra se afla intre Soare si L2, Gaia se va afla intr-o zona perfecta de unde va putea sa monitorizeze o zona vasta din Univers.

Pe masura ce Gaia efectueaza o rotatie lenta in jurul propriei axe, doua telescoape vor scana Universul cu ajutorul celor mai mari camere digitale trimise vreodata in spatiu.

Datele obtinute de Gaia vor fi suficient de numeroase pentru a umple 30.000 de CD ROM-uri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.