Comisia Europeana a adoptat, miercuri, trei proiecte de lege prin care interzice clonarea animalelor de ferma, importurile de clone ale acestor animale, precum si comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate.

"Doua propuneri vor interzice utilizarea tehnicilor de clonare in UE pentru animalele de ferma si importurile de clone ale acestor animale. De asemenea, comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate va fi interzisa", potrivit unui comunicat al CE.

Unul dintre cele trei proiecte de directiva prevede instituirea unei interdictii temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de ferma, precum si privind introducerea pe piata de animale vii clonate si de embrioni clonati. Un al doilea proiect garanteaza ca produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele provenind de la animale clonate, nu vor fi introduse pe piata Uniunii Europene.

Pe de alta parte, clonarea nu va fi interzisa in scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare si a speciilor pe cale de disparitie sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice si dispozitive medicale, in cazul in care utilizarea acestei tehnici poate fi justificata, scrie mediafax.

Totodata, Executivul de la Bruxelles intentioneaza sa simplifice procedurile de autorizare a "alimentelor noi". Expresia se refera, in general, produsele alimentare care nu au fost consumate in UE la un nivel semnificativ inainte de mai 1997, si, in special, alimente produse conform unor tehnici si tehnologii noi, cum ar fi nanomaterialele.

De asemenea, se prevad "dispozitii speciale pentru produsele alimentare care nu au fost comercializate in UE, dar a caror utilizare in conditii de siguranta este confirmata istoric in tari din afara UE", precizeaza sursa citata.

Proiectele de directiva trebuie analizate de Parlamentul European si de Consiliu. Potrivit estimarilor Comisiei Europene, proiectele legislative vor intra in vigoare cel mai devreme in 2016.

In prezent, in UE, pentru comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate este nevoie de o aprobare prealabila introducerii pe piata, in conformitate cu regulamentul privind alimentele noi, pe baza unei evaluari stiintifice a sigurantei alimentare de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA). Pana in prezent, niciun operator din sectorul alimentar european sau strain nu a solicitat o autorizatie de introducere pe piata pentru alimente produse prin utilizarea tehnicii de clonare.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.