Toti stim ca mancarea nesanatoasa (junk-food) afecteaza talia, insa ultimele cercetari arata ca aceasta afecteaza si memoria, potrivit unui studiu publicat in revista ”Brain, Behaviour and Immunity”.

Cercetatorii australieni au descoperit ca, inclusiv pe termen scurt, o alimentatie nesanatoasa are efecte negative asupra capacitatilor cognitive. Studiul sugereaza ca obezitatea poate produce modificari rapide la nivelul creierului, relateaza dailymail.co.uk.

Oamenii de stiinta de la Universitatea New South Wales au demonstrat in premiera ca soareci de laborator au avut probleme de memorie dupa ce au fost hraniti, timp de o saptamana, cu alimente bogate in grasimi si zaharuri, scrie MEDIAFAX.

Este de remarcat faptul ca rezultate similare au fost inregistrate si in cazul animalelor hranite sanatos, dar care au baut apa indulcita cu zahar. Animalele au intampinat dificultati in recunoasterea unor locuri familiare, dupa ce au primit o alimentatie nesanatoasa si au manifestat o capacitate redusa in observarea schimbarii pozitiei diferitelor obiecte.

Soarecii au prezentat o inflamatie intr-o zona a creierului asociata cu memoria spatiala. “Stiam ca obezitatea provoaca inflamatii la nivel corporal, dar nu am realizat, pana acum, ca provoaca schimbari si la nivel cerebral”, a declarat profesoara Margaret Morris, de la Universitatea New South Wales, coautoare a studiului.

“Surprinzatoare, la acest studiu, este viteza cu care se produc deteriorarile la nivel cognitiv. Datele preliminare arata ca efectele nu au disparut dupa reveniea la o alimentatie sanatoasa, ceea ce este foarte ingrijorator”, a adaugat ea.

Capacitatea animalelor de a recunoaste obiectele nu a fost afectata, indiferent daca acestea au fost hranite cu mancare sanatoasa, mancare sanatoasa la care a fost adaugata apa cu zahar sau alimentatie care a presupus un nivel ridicat de grasimi si zahar.

Citeste si:
Teo Trandafir și-a pierdut memoria după 5 anestezii generale: Nu...
Teo Trandafir și-a pierdut...

Schimbarile la nivelul memoriei animalelor au aparut inainte ca efectul alimentatie nesanatoase sa se manifeste prin cresterea in greutate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.