Sonda spatiala chineza Chang'e-3 a ajuns, sambata, pe Luna, China devenind astfel a treia tara din lume care a reusit o aselenizare lenta, dupa SUA si fosta URSS,

.Sonda spatiala Chang'e-3 a atins solul lunar sambata, intr-o zona numita Golful curcubeului, unde trebuie sa plaseze un vehicul de explorare teleghidat denumit Iepurele de jad, scrie MEDIAFAX.

Reusita tehnologica, ce marcheaza o etapa importanta din ambitiosul program spatial al Chinei, este o premiera in ultimii 37 de ani: este vorba de prima aselenizare lenta efectuata de la misiunea sovietica Luna 24, din august 1976.

Lansatorul Changzheng, care a purtat sonda chineza, a decolat pe 1 decembrie de la baza de lansare de sateliti din Xichang (sud-vestul Chinei). Operatiunea de lansare a roverului Iepurele de jad a fost calificata atunci de oficialii chinezi drept "un succes".

De altfel, numerosi chinezi au ramasi treji - lansarea a avut loc la ora locala 1.30, luni -, pentru a urmari evenimentul, sursa de mandrie nationala, dupa ce milioane au votat online numele roverului lunar, care face referire la mitologia chineza. Potrivit legendei, iepurele lunar - sau "Iepurele de camp al Lunii", intrucat limba chineza clasica nu face distinctia intre iepurele de camp si iepurele de casa - traieste pe Luna, unde piseaza elixirul nemuririi intr-un recipient. Animalul-farmacist o are drept insotitoare pe Chang'e, zeita chineza a Lunii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.