Muzica pop poate ajuta pacientii cu leziuni cerebrale severe sa isi recupereze amintirile, se arata intr-un studiu efectuat in premiera de doua cercetatoare din Australia si Franta, informeaza dailymail.co.uk.

In cadrul studiului, publicat in revista Neuropsychological Rehabilitation, Amee Baird, de la Universitatea Newcastle din Australia, si Séverine Samson, de la Universitatea Lille din Franta, au pus cinci pacienti cu leziuni cerebrale de durata sa asculte inregistrari ale mai multor melodii pop.

Cantecele, pe care pacientii le ascultasera de-a lungul vietii, au fost de asemenea ascultate de cinci subiecti de control, fara leziuni cerebrale.

Toti participantii la experiment au fost rugati sa noteze cat de familiari erau cu un anume cantec, daca le-a placut si ce amintiri evoca fiecarui subiect in parte, scrie MEDIAFAX.

Pacientii cu leziuni cerebrale si-au amintit acelasi numar de lucruri ca si persoanele care nu prezentau aceste leziuni, cand au ascultat un cantec familiar.

Numai un pacient din patru si-a amintit lucruri care nu aveau legatura cu muzica, iar cantecele care evocau o amintire anume au fost mai familiare si mai placute decat celelalte.

"Descoperirile arata ca muzica este un stimul eficient pentru suscitarea amintirilor din propria viata si ca aceasta ar putea avea efecte benefice in recuperarea dupa amnezia autobiografica (...)", au afirmat cercetatoarele, care spera ca, intr-o buna zi, vor putea intelege "mecanismele ce stau la baza efectului de stimulare a memoriei pe care il are muzica".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.