Unul dintre circuitele de racire de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) s-a defectat, insa echipajul nu este in pericol, au anuntat miercuri reprezentantii NASA.

"Miercuri dimineata, o pompa de la unul dintre cele doua circuite de racire externe ale Statiei Spatiale Internationale s-a oprit, in mod automat, atunci cand a atins limitele prestabilite de temperatura", a explicat NASA intr-un comunicat.

Acele circuite transporta amoniac, o substanta utilizata pentru racirea sistemelor electrice externe si interne ale ISS.

"Echipajul a incercat sa reporneasca circuitul si a emis ipoteza potrivit careia o valva care controleaza fluxul - aflata in interiorul acelei pompe - nu functioneaza corect", a adaugat NASA.

"Totusi, in niciun moment echipajul si statia in sine nu s-au aflat in pericol", a subliniat agentia spatiala americana. "Echipajul este in siguranta si se pregateste pentru o noapte normala", a mai informat NASA.

Specialistii de pe Terra au rebransat la randul lor anumite sisteme electrice de pe un alt circuit de racire si au decis oprirea aparatelor de laborator fara functii esentiale, scrie MEDIAFAX.

Inginerii de la sol vor primi in urmatoarele ore mai multe date si vor decide tipul de reparatie care se va impune.

In noiembrie, trei astronauti au revenit pe Terra la capatul unei misiuni de 166 de zile la bordul ISS. Ei au adus la intoarcere flacara olimpica, pe care au scos-o in spatiu, pe 9 noiembrie - o premiera in istorie.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Citeste si:
Un avion cu 28 de persoane la bord s-a prăbușit în Rusia
Un avion cu 28 de persoane la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.